sourze.se

Jehovas vittne-föräldrar - Far deras barn illa?

"Visst har väl alla barn rätt att kunna hoppas på en ljus framtid, för oss alla?"

Idag när jag stod på min arbetsplats och skulle ha en underskrift av en kund sa han plötsligt att han kände igen mig från tidningen Sourze. "Jag läser med glädje hur ni tar upp den ena orättvisan efter den andra och tycker det är fantastiskt att folk får vädra sina synpunkter på ett så fritt sätt", sa han. "Jag har bott i ett land där motsatsen rådde och ni anar inte vilken frihet vi har här i Sverige."

Han berättade vidare att han hoppades och längtade så att någon snart skulle skriva lite om deras erfarenheter vad gäller Jehovas vittne. Vad folk har erfarit och hur skadligt det har varit för många att växa upp under de förhållande som råder inom dessa hem. Vidare berättade han att han för närvarande huserade en 16 årig flicka som haft föräldrar som haft denna tro och hon var nu placerad av socialförvaltningen i mannens hem. Hon mår så otroligt dåligt och du anar inte vad de hjärntvättar dessa barn, de växer upp med en rädsla om att jorden ska gå under och de lever så fjärran från resten av befolkningen att det blir nästan stört omöjligt att bryta sig loss och sedan fungera i samhället när man blivit, så att säga, felprogramerad hela sin uppväxt.

Jag försökte förklara för honom att om det varit så att de verkligen bevisligen psykiskt lobotomerade sina barn på detta vis så skulle givetvis inte vårt samhälle blunda för detta. De historier han berättade kunde jämföras med kvinnlig omskärelse fast på ett psykiskt sätt. "Vi accepterar varken kvinnlig omskärelse eller att barn far så illa, inte 2007 i Sverige", sa jag.

"Du tycker att vi har ett så bra samhälle", sa han. "Låt mig bara fråga dig då om du tycker att det är rätt och självklart att män och kvinnor har rätt till lika lön för lika arbete"
"Det kan ingen vettig människa förneka" sa jag.
"Okej, men varför blundar vi då i Sverige för att detta inte tillämpas?"
"Ja, jo det är klart..." svarade jag.
Fan, killen har ju rätt, det vet jag ju, och det är sant att det accepteras.
"Häromdagen läste jag om en man som bytt kön till kvinna och fick höjd försäkringspremie på grund av detta, är det rättvisa?"
Jo, det hade jag faktiskt läst.
"Men det kanske är så att kvinnor oftare är inblandade i olyckor", sa jag.
"Jaha, kan det kanske bero på att kvinnorna är den föräldern som oftast kör alla turer till olika saker vad gäller barnen och mannen kör fram och tillbaka till jobbet och inte så mycket annat?"
Han hade faktiskt en poäng där, men att förbjuda en tro, när den faller under religionsfriheten, lika mycket som Sourze, vilket denna man rosade tack vara yttrandefriheten, inte kan man väl göra det?

Resten av dagen funderade jag verkligen över var gränsen borde gå när det gäller friheter, om barn far så illa som denna man sa, måste man inte ingripa då? Eller vem säger att vi har rätt i vår tro och kan ingripa mot en annan?
Å andra sidan heter det faktiskt tro och då kan man inte tvinga folk till det, det heter faktiskt att man tror, inte att man vet.

Den enda erfarenhet jag har av Jehovas vittne är några grannar som var just detta och mamman i famijen brukade jaga sonen när hon var arg och slå honom i huvudet med en bräda. Pappan misshandlade sonen ofta och vad jag minns så slutade det med att sonen våldtog skolvärdinnan i högstadiet. Sen hörde jag inte mer om dem då jag flyttade.

Men detta behöver inte bero på deras tro, det kan ju bara vara en bunt idioter. Att allt inte stod rätt till i skallen på dem förstod jag, men det måste inte grundas i att de var Jehovas vittne, jag gjorde i alla fall inte den kopplingen då.

Jag hittar inte svar i min 44-åriga hjärna och när jag inte gör det brukar jag skriva här. Sourzeläsare brukar hjälpa till på traven med all livserfarenhet som finns här och jag hoppas att ni kommer att hjälpa mig med det den här gången också, det finns säkert en hel del som vet mer om Jehovas vittne. Vad tycker ni? Var går gränsen när det gäller att barn far illa? Och kan man säga att de far illa eftersom de hamnar i en tro som ger dem en svart bild om framtiden? Visst har väl alla barn rätt att kunna hoppas på en ljus framtid, för oss alla?


Om författaren

Författare:
Angus Liddell

Om artikeln

Publicerad: 23 mar 2007 12:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: