sourze.se

Håll dig uppdaterad

Hos Ladislaus Horatius är det ett skällsord. Bland vissa bloggare är det bränslet. Att vara uppdaterad är mer än bara namnet.

Inom Business Intelligence är det motorn. För intranätansvariga är det en klyscha. Bibliotekarien ser det som ett verktyg. Värdepappersbytaren har det som ett villebråd. Inom fobikern handlar det om kontroll. För paparazzi menar inte påven Benedictus, klickreportern och stueplansbloggen är det själva existensens grund. För journalisten är det alltid någon annan som är före. Personligen känner jag det som ett gift och livets vatten.

Att vara uppdaterad kan vara allt från att ha koll på veckonummer för datumparkering till att ha realtidsdata om transaktioner i mjukvaran hos OMX. Det förra har jag personligen svårt för att kan inte begripa Vägverkets idé om att veckan är av vikt. Det borde finnas smartare sätt att ange parkering vid snöröjning. Förresten, du har väl inte missat att vägmärket för datumparkering kommer att ändras från juni och framåt? Som sagt, håll dig uppdaterad.

Inom professionell uppdatering handlar det om källor, filtrering, sortering, brus, tekniker, tjänster, analys, förmedling, konvertering, presentation, signaler, agenter, aktörer, data och framförallt personer. Inom Business Intelligence sysslar man gärna med data mining och data warehouse. Synen på information och kunskap inom dessa områden har ett klart tekniskt perspektiv. Det handlar då om effektivitet, överföring av data, uppsamling av data, automatik, signaler och brus. Anspelning på gruvdrift och varugrossistlager pekar i sig på en syn att data och information finns som outnyttjade naturresurser eller lagerplatsartiklar. En syn på att information, data och kunskap finns där ute, redo att hämtas, erövras och bevakas. Det är inte en slump att flertalet förespråkare inom dessa branscher har bakgrund eller anknytning till militär verksamhet.

Uppdateringsbranschen verkar bygga på en sorts allmängiltig ståndpunkt att den ökade andelen information flödar över gränser och tider, där det finns en direkt koppling mellan ökad informationsmängd och ökat brus. I en sådan värld krävs det instrument och metoder att särskilja rätt och korrekt information från det omgivande bruset. Den rätta och korrekta informationen är även satt under ständig påverkan, infiltration, förvanskning och förvandling vilket medför att strategier kring säkring av information och uppmärksamhet på manipulation gärna framhävs. Det vill säga, i god militär anda krävs det ett krig för att det ska bli intressant. I det här fallet rör det sig om informationskrig. Motdraget för denna soppa av brus, information och påverkan är för många omvärldsanalys - instrument och metoder för att insamla, analysera och delge i syfte att fatta beslut. Läser vi mellan raderna skönjer vi mer eller mindre uttalade utsagor om rational choice och systemteori. Genom att identifiera delarna, väga dessa i analysvågen, utgå från tämligen klara gränser och definitioner har vi stora möjligheter att sålla bort onödig information och brus, stå förberedda mot vilseledning, samt kunna förmedla en så pass korrekt bild som möjligt. Det är i alla fall vad de tror.

Nej, mer uppmärksamhet på att det är skillnad på data, information och kunskap. Mer uppmärksamhet på socialt spel. Mer uppmärksamhet på att det krävs känsla. Mer uppmärksamhet på att det är mer viktigt hur och vad du frågar om än vad som finns att hämta i gruvan.
Personligen ser jag det hellre i hockeytermer:
“The key to winning is getting first to where the puck is going next." Wayne Gretzky


Om författaren

Författare:
Fredrik Andersson

Om artikeln

Publicerad: 19 mar 2007 21:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: