sourze.se

Rebell-Robban slåss för sin son

Rebell-Robban spelar och sjunger. Känd profil i Stockholm. En snäll och harmlös kille, men inte tillräckligt bra för att ta hand om sin son? Robbans son, 5 år: "Pappa, när jag blir stor, ska jag bli lika stor som en drake och skjuta eld på alla husen."

Rebell-Robban är en känd profil vid Slussens Tunnelbana.
Han har med sin musik förgyllt en och annan helgnatt och kväll för t-resenärerna. Blivit utkastad av vakterna, för att någon stund senare stå på sin vanliga plats. Men Rebell-Robban är också pappa till en son på 5 år som socialmyndigheterna i Farsta omhändertagit på märkliga grunder. Det här är historien om Robban och hans kamp för sin son. En kamp som han är beredd att föra till Europadomstolen.

Det började med en separation, där mamman inte orkade ta hand om sonen och Robban blev pappa på mer eller mindre heltid. För cirka sex månader sedan tvångsomhändertogs sonen av de sociala myndigheterna. Sonens mamma, som hade varit arbetslös i flera år fick jobb som också innebar helgarbete.
"Jag hade då själv haft hand om vår son fyra dagar i veckan efter vår seperation och utan problem", berättar Robban."Vi provade olika lösningar, som att jag tog helger - hon jobbade och tvärtom, men det fungerade inte så det slutade med en vårdnastvist."

Robban kallades till Länsrätten och tillsammans med advokat kämpade han för att själv få vårdnaden. Utgången blev till nackdel för Robban. Visserligen var två nämndemän för men det hjälpte inte.

Efter Länsrättens dom, gick mamman med på att förhandla med socialtjänsten i Farsta och det hela slutade med att social-sekreterarna Alf Thyni och Danielle Karlsson till sist beslöt att ansöka om ett LVU för sonen.
"Jag har aldrig vare sig knarkat, druckit eller sysslat med kriminalitet och ändå ansågs jag olämplig. De gav fullständigt fan i att han har en pappa."

Robban har överklagat ärendet till Kammarrätten och tillsammans med sin advokat tänker han driva ärendet ända upp till Europadomstolen.
"Jag kommer att riva upp himmel och jord för att få min son tillbaks och jag skall slåss för att få vara hans pappa. Så här får det inte gå till i ett demokratiskt land", säger en arg och ledsen Robban.

Sonen har bott på ett så kallat Jourfosterhem i Vallentuna sedan i September 2006. I början fick Robban ringa till honom tre gånger i veckan. Men fostermamman tyckte inte om Robban och menade att sonen for illa av samtalen, att han blev ledsen efter att ha pratat med sin pappa. För att ställa Robban i dålig dager kom familjen med falska påståenden och anklagelser, det gick så långt att Robban började banda alla samtal han hade med sonen både vid besöken och i telefon.
"Det påståendet, plus en hel del andra falska gjorde att socialserkreterarna Alf Thyni och Danielle Karlsson stoppade telefonkontakten mellan mej och Robin för alltid. Men som tur är så har jag spelat in alla samtal jag har haft mellan R och mej ifrån den första dagen jag fick ringa honom som var den 6/10-2006 fram till det sista samtalet jag hade med honom 18/11-2006. På ett av banden som är inspelat den 25/10-2006 framgår det klart och tydligt att det inte är jag som har sagt att "När jag blir stor ska jag skjuta alla i jourhemmet", utan det är R som gråter och är både upprörd och ledsen för att han inte får träffa sin pappa normalt och då säger han i ren frustration "Pappa, när jag blir stor, ska jag bli lika stor som en drake och skjuta eld på alla husen."

Robban får träffa sonen på ett neutralt ställe var tredje vecka i två timmar tillsammans med en socialsekreterare.

"Men efter det sista besöket så har jag inte fått träffa honom alls på tre månader, eftersom socialtjänsten i Farsta har fått in nya uppgifter ifrån den så kallade övervakaren Helena Bomström som påstår att jag skulle ha läst en saga för R och i den sagan skulle jag ha berättat för honom om den elaka trollkarlen Mefisto och hur han rövar bort oskyldiga små barn och hur ledsna alla föräldrar är och hur mycket föräldrarna saknar sina barn osv."

Så nu har Robban kopierat boken Bamse och skickat den till socialtjänsten. Under tiden placeras sonen i ett nytt fosterhem i avvaktan på Kammarrättens dom.
"Får jag avslag", säger Robban nedstämt, "går jag till Regeringsrätten och sedan Europadomstolen. Jag vill ha min son och jag vill ha upprättelse. Och jag vill bli rentvådd från socialtjänstens grundlösa beskyllningar om att jag skulle vara en dålig pappa.


Om författaren

Författare:
Anne Skåner

Om artikeln

Publicerad: 15 mar 2007 22:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: