sourze.se

Sourze i Taiwan: Sov som en kines

Hur orkar kineserna arbeta så hårt? Svaret är sova, sova, sova. Behövs ingen säng här inte.

Den som ändå kunde sova som en kines! Jag blir så avundsjuk när jag ser hur lätt kineserna åtminstone här i Taiwan slappnar av och tar sig en tupplur. Var, när och hur som helst kan man se dem sova. På tunnelbanan, i bussen har även sett några falla i golvet på parkbänkar, på kaféer, restauranger, ja överallt. En kille satt och sov på cykelsadeln i väntan på grönt ljus. En dekoratör tog sig en tupplur i ett skyltfönster. Bilar står parkerade utefter vägarna när chauffören behöver en stunds sömn.

Att titta in på ett kontor eller i mindre butiker vid lunchdags, kan få en att undra om det har skett ett gasutsläpp eller något annat dödligt, eftersom man kan se folk sitta på sin stol och hänga över skrivbordet med armarna framför sig.

Men tänk, vad härligt att kunna ta varje tillfälle i akt att slappna av en stund, utan att folk tror att man är sjuk. Det är något vi stressade västerlänningar borde ta efter. Här lär man sig redan i skolan hur viktigt det är med god sömn och avslappning.

Det är inte så konstigt att taiwaneserna behöver all vila de kan få. De jobbar effektivt, har långa arbetsdagar, jobbar ofta även lördagar och inte har de mycket till semester heller. Första anställningsåret får man i allmänhet sju semesterdagar. Därefter får man en extra dag per år, men bara om man stannar kvar på samma arbetsplats. Det skulle alltså ta 19 år för en taiwanes att få ihop de 25 semesterdagar per år, som vi tycker är så självklara. Byter man då arbetsgivare får man börja om med sju dagar igen.

Kanske ett bra sätt att få lojala arbetare som stannar i många år...? Jag måste nog sova på saken!


Om författaren

Författare:
Yi Lian

Om artikeln

Publicerad: 10 mar 2007 11:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: