sourze.se

Melodifestivalen: Uggla för inhemsk - Sonja bäst

"Precis som Jill Johnson gjorde för ett antal år sedan, kan Sonja Aldén faktiskt krypa upp bakom alla dessa artister i årets tävling och ta hela skiten. Det skulle inte förvåna mig och jag skulle bli oerhört glad för hennes skull."

För två år sedan följde den då okända Sonja Aldén med mig och Bobby Ljunggren till Eurovision finalen i Kiev. Bobby och jag hade skrivit Litauens vinnarlåt och vi var så osäkra på den litauiska artisten att vi ville förstärka bidraget med bra körsångerskor. Sonja Aldén blev ett av valen för uppdraget. Men redan under första genrepet insåg vi alla att den litauiska sångerskan behövde hjälp och det blev svenska Sonja Aldén som tränade upp sångerskan Laura Cepukaite i "Laura and the Lovers" inför hennes framträdande i finalen. Vad jag minns mest var att jag gick omkring med en liten privat förhoppning om att Laura skulle bli förkyld eller inkapabel att sjunga på lördagen så att vi kunde ersätta henne med Sonja, men så blev det inte. Redan då förstod jag att Sonja Aldén var en blivande artist. Det var bara fråga om två saker: 1 tid och 2 när Bobby Ljunggren skulle ge henne en bra låt. Ni kanske minns att hon var med i fjolårets tävling med låten "Etymon" som inte gick vidare, men i år har vi sett hur Sonja slog ut Magnus Uggla och gick till Globen. Hon är årets svarta häst och tro mig när jag säger att Sonja Aldén möjligen kan vinna hela tävlingen! På en skala från ett till tio av Bobby Ljunggrens bästa låtar är Sonjas låt bara en svag 7:a men hon framför den så bra att det blir en stark 10:a! Hon var klart den bästa artisten i andra chansen - inget snack om saken!

Ärligt talat var resten av låtarna i "Andra chansen" inte så imponerande. Undantaget var förstås Magnus Ugglas "För Kung och Fosterland", en magnifik Uggla-dängare som oavsett vad som hänt i Melodifestivalen kommer att bli en stor hit och troligen ge Uggla en grund för en sommarturné. Jag gillade hans kläder - militäruniformen var läcker - minns ni när Michael Jackson bar militäruniform i videon "We are the World"? Smart tänkt Uggla! Anledningen till att Uggla slogs ut av Sonja Aldén var att hon hade en låt som telefonröstarna trodde mer på. Jag minns 1983 när jag flyttade ifrån USA till Stockholm, hur producenten Ola Håkansson spelade upp engelskspråkiga versioner av Ugglas hits "Hand i Hand", "Astrologen" och "IQ" för att höra vad jag tyckte om dem. Mitt svar: "Men han är ju för svensk". Det är därför han inte gick vidare i lördags. Uggla kan inte vinna en Eurovisiontävling därför att han är FÖR svensk och hans låtar är FÖR inhemska.

Jag fattar inte vad som var så bra med Sanna Nielsens låt. Den sade mig ingenting. Jag tyckte att Jessica Anderssons låt var mycket bättre. Sanna Nielsen kommer att hamna bland de sista i Globen på lördag. Det var lite synd om Jimmy Jansson. Det är dags för Sverige att ha en manlig HETRO-artist i schlagerbranschen, som under de senaste åren nästan tagits över av bögar. Hans låt var ju ganska bra också. Elin Latos låt påminner alldeles för mycket om ABBA - det skrev jag i min första recension här och jag förutspådde att den inte skulle gå vidare. Uno och Irma då? Inga kommentarer - det var ingen bra låt helt enkelt.

Hela upplägget i den s.k. nya "andra chansen" lär ha blivit en tevesensation, men personligen tycker jag att det var ytterligare en led i Sveriges televisions maktmissbruk mot Sveriges skivbolag och artister. Fråga vem som helst i musikbranschen och de kan bekräfta att SVT styr Melodifestivalen med järnhand, men samtidigt förväntar att skivbolagen ska betala alla kringkostnader för styling, kläder, choreografi m.m. Om detta hade inträffat i exempelvis Italien eller Grekland är det sannolikt att artisterna hade bett tevebolaget att fara åt helvete och de hade hotat att sabotera hela evenemanget. Men som allting annat här i lillputt-Sverige saknas "stake" hos skivbolagen och artisterna och just därför kommer SVT undan.

Vad händer då på lördag kväll i Globen? Jag har faktiskt ingen aning. Jag vet bara att det blir Lettland som vinner hela Eurovision i Helsingfors läs min tidigare artikel Men vem vinner den svenska? Blir det Andreas Johnson? Knappast - hans låt är ju plagiat så att det stinker om den. The Ark är nog den som har störst chans, men de kan slås ut av en eventuell folkpolitisk motiverad röstning för Marie Lindberg. Vad sägs om Anna Book? I början trodde jag att hon hade bra chans att vinna, men jag vet inte längre. Jag är rädd för att Anna har blivit lite överexponerad i media på sistone - det kan bli en nackdel för henne bland röstarna. Måns och Sebastian har jag inte en aning om eftersom jag var bortrest och inte såg deras uppträdanden, men jag undrar om inte det var TV4s publik som röstade fram dem av tidigare vana?

En sak kan jag åtminstone säga - för ett antal år sedan hade Bobby Ljunggren en just då ny sångerska som kröp upp bakom alla de stora artisterna i Globen och vann Melodifestivalen med låten "Kärleken Är". Jag syftar förstås på Jill Johnson. Precis som Jill gjorde då kan Sonja Aldén faktiskt krypa upp bakom alla dessa artister i årets tävling och ta hela skiten. Det skulle inte förvåna mig och jag skulle bli oerhört glad för hennes skull.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 05 mar 2007 09:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: