sourze.se

Att bli svensk - en dokusåpa?

Jag tycker att vi borde ställa högre krav för svenskt medborgarskap. Det är alldeles för lätt nuförtiden. Efter fyra år, om man sköter sig någorlunda, finns det inga hinder.

Jag älskar alla invandrare. De är som en krydda i vardagen med sina svarta hår och härliga brytning. Man mår bättre tack vare dem. De vill vara svenskar. Är man född i Sverige får man det på köpet, gratis liksom. Kommer man hit, som invandrare, måste man kämpa för att bli svensk.

Jag tycker att vi borde ställa högre krav för svenskt medborgarskap. Det är alldeles för lätt nuförtiden. Efter fyra år, om man sköter sig någorlunda, finns det inga hinder. Folkpartiet ville införa språktester, jag skulle gå ännu längre. Som till exempel i Schweiz, måste man bo i landet i minst 12 år. Språket är en nyckel till medborgarskap. De ska prata obehindrat och helst utan brytning om de vill bli som vi är, svenskar menar jag.
Sedan ska de kunna våra lagar, jantelagen i alla fall.
Historia är en viktig grej. Svensk historia ska de kunna, alla svenska kungar utantill. Vikingatiden och våra nordiska myter måste de lära sig ordagrant. Politik kan man inte frånse så klart. Är man medborgare har man sitt ansvar för landet. Alla politiska partier med deras program ska var och en invandrare kunna som en bibel. Det räcker nog inte. Kultur är viktig. Svenska fortfattare, nobelpristagare, kändisar ska de recitera ur minnet.

Hur ska det gå till att testa dem? Jag förslår en dokusåpa på tv: "Bli en svensk", som "Expedition Robinson" typ.
Samla alla de som vill ha svenskt medborgarskap på Höga Kusten, eller var ni vill. Sen kan man köra hela programmet med frågor och tester, allt man vill. Att äta surströmming skulle bli en hög punkt. Man kan blanda lite, kunskap om djur och natur som i "Farmen" är viktigt. De ska sjunga och dansa, som de på "Idol" gör. Allt på tv i direktsändning, hela mörka hösten och vintern för vårt nöje ska det visas.
Vi kan rösta bort alla som inte duger, eller hur?

Det finns faktiskt i Schweiz någonting liknande, fast bara på den lokala nivån.

En vinnare varje år kan bli svensk. Den som vinner kan få en halv miljon kronor som extra pris. Mitt förslag skulle öka värdet på svenskt medborgarskap. Samtidigt skulle det kunna fungera som både nöjesprogram och utbildningsprogram.

Tycker ni att jag är korkad? Jag skämtar ju bara.

Det jag vill är att ett medborgare ska kunna känna sig fullvärdig oavsett om han/hon är född i Sverige eller någon annanstans. Kalla mig för rasist om ni vill.

PS enligt SCB: "Under 2006 erhöll 51 239 personer svenskt medborgarskap genom ansökan. Aldrig tidigare har så höga siffror uppmätts. Största antalsmässiga ökningen skedde bland irakiska medborgare, där 12 895 personer erhöll svenskt medborgarskap."


Om författaren

Författare:
Simon Aspenson

Om artikeln

Publicerad: 01 mar 2007 18:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: