sourze.se
Artikelbild

Utan bevis är Hassan Assad en fri man

"Jag anser det fullkomligt ok att SÄPO samarbetar med CIA, med britterna, fransmännen och - ja, absolut - med de duktiga israelerna. Men... när man väl samarbetat ifrån sig måste en d o m s t o l få granska det material som kommit fram."

Låt mig slå fast att jag hatar terrorister. Den som spränger oskyldiga människor till döds i förhoppning om att komma till paradiset förtjänar ingenting annat än förakt. Den fruktansvärda ökning av terrorismen som vi upplevt sen början på 80-talet är ett av världens allvarligaste problem. Jag tror inte att svensken i allmänhet riktigt fattat det, men det är så likafullt.

Men:
Vår alldeles berättigade avsky för terrorism och terrorister får inte förblinda oss. Jag tänker givetvis på fallet Hassan Assad.

Som alla vet ska Assad avvisas till Jordanien trots att han på alla sätt är rotad i Sverige och dessutom svårt sjuk. Assad har blivit utpekad som terrorist - och då ska han givetvis ut, händelsevis till ett land där tortyr förekommer och fängelserna är fruktansvärda.

Men hallå där, Ulf, du hatar ju terrorister?
Visst. Man jag vill ha b e v i s. Innan utvisningen genomförs måste följande ske:
1. Den dömde, alltså Assad, måste få veta vem som har vittnat mot honom - är det CIA? - och vad anklagelsen går ut på. Han måste, det är en självklar sak, få chansen att försvara sig.
2. Du som läser detta, jag, varenda svensk måste också få chansen att ta ställning. Hemliga rättegångar är en styggelse och dom utan rannsakan en ännu värre. Jag anser det fullkomligt ok att SÄPO samarbetar med CIA, med britterna, fransmännen och - ja, absolut - med de duktiga israelerna. Men…
3. När man väl samarbetat ifrån sig måste en d o m s t o l få granska det material som kommit fram. Också allmänheten bör informeras, dels därför att den alltid i en demokrati har rätt att veta, men också av en annan anledning. Nämligen:
4. Om Sverige verkligen härbärgerar farliga terrorister och personligen tror jag att det är så så är det viktigt att folk får detta klart för sig. Den store detektiven allmänheten kan då möjligen hjälpa SÄPO, kanske om man iakttar någon som spionerar på ett kärnkraftverk. Eller så.

Kort sagt ska Sverige hålla på sin heder. Jag har ingenting alls emot att vi utvisar invandrare som har begått grova brott. Tvärtom anser jag att vi borde göra det - den som bryter mot lagarna i sitt nya hemland bör ha förverkat rätten att bo där. Men märk väl: vi tar inte order av någon. Svenska domstolar avgör om folk ska dopas och flygas till Egypten. Svenska domstolar bestämmer över vad som sker på svenskt territorium och svenska medborgare har rätt att få så omfattande och korrekt upplysning som möjligt om den värld vi lever i.


Om författaren

Författare:
Ulf Nilson

Om artikeln

Publicerad: 22 feb 2007 16:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: