sourze.se

Orkar vi med fler invandrare?

Invandringen ökar. Sverige behöver arbetskraftsinvandring.
Orkar vi med?

Orkar vi med fler invandrare? Statistiken från 2006 visar en betydlig ökning av invandringen till Sverige. Enligt rapporter invandrade 95,750 personer ifjol. Många politiker har uttalat sig tidigare om att vi behöver öppna vara gränser, politiker både från vänster och från höger. Sverige behöver arbetskraftsinvandring säger man.

Vilka var det som har invandrade 2006? Största gruppen var svenskar som återvände hem. Utvandringen ökar också varje år. Nästa grupp var Irakier. De flyr ett krig och kommer att belasta vår ekonomi som asylsökande. Från EU-länder kom mest Polacker, cirka 6,500, och Danskar. Troligtvis kom de hit för att de har fått ett jobb, eller som familjemedlemmar till tidigare invandrade. Hur som helst ökade Sveriges befolkning med 65,505 personer förra året.
Många av de är vuxna och högutbildade, som exempel var det mänga läkare från Polen som kom till Sverige tidigare. Polska byggnadsarbetare är vanliga på arbetsplatser i Stockholm. De jobbar och betalar skatt och är en tillgång till vår ekonomi. Deras utbildning har inte kostat oss en krona. Deras skattepengar kommer till vår gemensamma kassa. Vår tillväxt ökar. Som kanske bekant är tillväxten högre i EU-länder som öppnar sina arbetsmarknader för arbetskraftsinvandring.

Det finns också en andra sida av medaljen. Många vill inte ha fler invandrare i Sverige. Ungefär 49 av befolkningen erkänner att de inte vill ha ökad invandring. De är inte rasister, eller invandrarfientliga. De orkar inte med fler invandrare helt enkelt. Det finns här fortfarande arbetslösa, och bostadslösa svenskar, som måste konkurrera om jobb och lägenhet med nyinkomna. Man är rädd att de kommer och tar våra jobb. Vi kommer ihåg krisen i början av 1990-talet och lågkonjunkturen därefter. Vi vet att en lågkonjunktur måste komma, frågan är bara när. Sverige är ett litet land, hör man. Det är bara 9 miljoner invånare här. Det finns en rädsla att det kommer så många invandrare att de kan ta över vårt land. Rädsla att vi kommer att dela öde med de Nordamerikanska indianerna till slut. Låter det löjligt? Det är klart att det är löjligt, däremot fick jag höra det en gång. Xenofobi finns i alla länder. Det är helt naturligt.

De som kommer från andra länder då? Hur kommer det att gå med deras integration? Sverige är ett starkt varumärke i världen och Sverige skickar signaler om att man behöver arbetskraftsinvandring här. Det finns jobb, kom hit, ni är välkomna, vi behöver er. Kommer man hit, har man stora förväntningar kanske. Alla kan väl engelska i Sverige, svenskar är så snälla och vänliga. Den bästa sjukvården väntar, ordning och reda råder, kriminaliteten är obefintlig, tror man. Sverige är ett bra land, menar jag, men det finns problem här med. Fördomar har vi alla, man bara tror att man inte har dem. Arbetsgivare säger att det är svårt hitta personal med rätt kompetens i Sverige. Jag kan hålla med delvis. Det är klart, att utbilda en läkare tar både lång tid och kostar mycket pengar. Det finns många yrken där utbildningen inte är så lång och kostsam. Räcker ofta med kurser, eller praktik på arbetsplats. I Sverige finns fortfarande många arbetslösa, välutbildade invandrare för att man har svårt att bedöma deras kompetens, säger man.
Arbetsförmedlingen fungerar inte på det bästa sätt. Vi har så mycket att göra här hemma fortfarande. Städa vårt hem först innan vi bjuder några gäster hit. Ska vi öppna våra gränser, måste vi kunna ta emot strömmen. Slussa in de som kommer från andra länder så att de kan känna sig välkomna hit. En invandrare som vill och kan bli svensk medborgare ska kunna känna sig hemma i Sverige. Kan vi acceptera detta, fast de kanske bryter på, eller till och med misshandlar svenska språket? Vi ska kunna ta emot dem nya invandrarna med både respekt och givmildhet, för det måste vi ha respekt för de invandrare som redan finns i vårt land, som redan kan svenska förutom sitt modersmål. Det är dem som är de naturliga broarna för att nyinkomna ska kunna känna sig välkomna hit. Vi får inte glömma bort och förbise invandrare som redan bor här när vi bjuder och tar emot nya.
Utnyttja våra resurser bra och inte slösa dem. Då kommer att ordna sig till slut. Då kommer vi att orka med.


Om författaren

Författare:
Simon Aspenson

Om artikeln

Publicerad: 19 feb 2007 17:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: