sourze.se

Deja vu - Så marknadsförs USA:s nästa krig

Förvirringen blir total när Vita Huset trappar upp sina anklagelser mot Irans inblandning i Irakkriget. Men USA:s mainstream-media ställer upp på Irans demonisering. Del 1 av 2

Med New York Times i spetsen - igen - upprepar mainstream-media Bushs anklagelser om att Iran förser motståndet i Irak med högteknologiska vapen. I veckan sände även Ekonyheterna försvarsministern Robert Gates påstående om att amerikanska soldater dödas av iranskttillverkade sprängladdningar, dock med tillägget att det hittills inte offentliggjorts något bevis. Men huvudrubriken i New York Times i lördags var mer i linje med Vita Husets avsikter; "Deadliest Bomb in Iraq Is Made by Iran, U.S. Says". Artikeln skrevs av Michael R. Gordon och liksom hans artiklar om Iraks uppdiktade massförstörelsevapen våren 2003, namnges inga källor.

Nästa dag iscensattes en presskonferens i Bagdad som var något utöver det vanliga. Inga kameror, ljudinspelningsapparater eller mobiler fick journalisterna ta med sig in. De tre Pentagonanställda som ledde konferensen vägrade dessutom att låta sig citeras vid namn 1. De hävdade att Iranska elittrupper under ledning av Irans högsta ledare ligger bakom bombattacker som dödat 170 amerikanska soldater. Men redan nästa dag motsade USA:s allra högsta militär slutsatserna som hans onämnda underordnade i Bagdad hade dragit. General Peter Pace bekräftade att det funnits iransktillverkade vapen i Irak men tvivlade på att den iranska ledningen ligger bakom eller ens känner till det 2.

I måndags utvecklade Vita Husets pressekreterare Tony Snow anklagelserna och hävdade att de iranska sprängladdningarna kommer från elitstyrkor som i själva verket tillhör den iranska regeringen. Han hade dock ingen förklaring till varför USA:s allra högsta general inte var med på noterna, men uppgav att han samma morgon fått tag på och pratat med General Pace. 3. Så flödar tydligen underrättelseinformationen; från Vita Husets talesman till militären, inte tvärtom.

President Bush höll en presskonferens följande dag där han medgav att man inte vet om det iranska ledningen gett order om bombattackerna, men att det inte spelar någon roll; "Vi vet att de är där och jag ämnar göra något åt det"4. Fast än så länge har ingen sett beviset. Var är bomberna? Efter "misslyckandet" med Saddams massförstörelsevapen skulle man tro att Vita Huset vill visa upp tydliga bevis.

Det man kan räkna ut är att Pentagons påstående om att 170 amerikaner dödats av iransktillverkade vapen inte stämmer alls. Professor Juan Cole är förmodligen USA:s mest välinformerade akademiker om Irakkriget. Han påpekar att enligt New York Times och de anonyma Pentagonanställda, orsakades 25 av amerikanska döda mellan oktober och december 2006 av vapen som Iran gett till shiamuslimska miliser. Enda problemet är att så många kan inte shiamiliser ha dödat. Den överväldigande majoriteten av amerikanska offer dödas i sunniområden. Cole påvisar att om siffran 170 skulle stämma förutsätter det att 100 av de amerikanska offren i självaste Bagdad under den tidsperioden måste ha dödats av shiamiliser. Det är befängt. Det vore lika befängt att tro att Iran skulle ge vapen till irakiska sunnimuslimer, eftersom de krigar inte bara mot amerikaner utan också mot iraniernas allierade shiabröder i Iraks inbördeskrig. Alltså har de anonyma Pentagonanställda plockat siffrorna ur luften. Cole tillägger att ett betydligt större problem är vapen och ammunition som hamnar i motståndets ägo via den irakiska armén, vilken anses vara genomsyrad med infiltratörer 5.

Budskapet att Teheran står bakom våldet i Irak motsades dessutom av USA:s egna underrättelseorganisationer redan för en vecka sedan. Enligt förra veckans NIE National Intelligence Estimate till Kongressen och Vita Huset, har inte utländska aktörer en drivande roll i våldet 6.

Nu är det en sanning med modifikation. För det första bortser det ifrån de utländska ockupanterna själva. Allt sedan USA svarade på fem amerikanska yrkessoldaters död i Fallujah genom att fulltständigt utplåna staden och således sammansvetsa det irakiska motståndet, har USA minst sagt haft en drivande roll i det våld som nu dödat över 3000 amerikaner och över en halv miljon irakier. Andra indirekta exempel på hur amerikanerna orsakat en upptrappning i våldet är tortyrskandalerna i Abu Ghraib och förskingringen av miljardtals dollar som avsågs bekosta landets haverade återuppbyggnad. Oräkneliga andra övergrepp, liksom några amerikanska soldaters brutala mord på en hel irakisk familj där tonårsdottern våldtogs och hennes lik brändes upp 7, har också bidragit inte bara till våldsspiralen utan också i allra högsta grad till motståndets viljestyrka. Men i USA har det hittills varit ointressant att granska den egna rollen. Först i veckan har den numera Demokratiskt styrda Kongressen ställt frågor om Blackwater 8, säkerhetsföretaget som skickade de fem oskyddade yrkessoldaterna in i motståndsnästet Fallujah. Först nu börjar kongressen också ställa frågor om de försvunna miljarder som delades ut av ockupationsmakten i väskor fyllda med hundradollarssedlar 9. Antagligen hamnade en hel del av pengarna hos motståndsmännen som nu för krig mot amerikanerna.

Men det finns också en annan utländsk aktör som den senaste underrättelserapporten NET bortser ifrån. Enligt rapporten av James Bakers Iraq Study Group, har grannlandet Saudiarabien bidragit med pengar till sunniirakiernas inköp av missiler 10. Den uppgiften kan öka i vikt nu när fem stycken amerikanska helikoptrar blivit nedskjutna på bara två veckor

1. Länk: democracynow.org
2 .Länk: voanews.com
3. Länk: whitehouse.gov
4. Länk: npr.org
5. Länk: juancole.com
6. Länk: sourcewatch.org
7. Länk: cbsnews.com
main2191757.shtml?sourceRSSattrHOME_2191757
8. Länk: c-span.org
9. Länk: democracynow.org
10. Länk: usatoday.com


Om författaren

Författare:
Patrick Gallagher

Om artikeln

Publicerad: 15 feb 2007 22:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: