sourze.se
Artikelbild

Marie Lindberg - därför är hon så bra

"Trying to Recall är en vanlig, ganska slätstruken låt som varenda skivbolagsdirektör i Sverige har hört tusen gånger förut av unga brudar som vill bli stjärnor. Det är förpackningen av låten som gör saken till en succé."

Visst råder det Mariefeber i landets nöjeskretsar just nu? Men skämt åsido, så får ni väl hålla med om att den där lilla skolfröken ifrån Munkedal tycks ha nått våra hjärtan. Där gick hon in i Scandinavium, en okänd skolfröken med sin lilla låt och kom ut som det nya stjärnskottet som slog skiten ur en rad rutinerade artister. Det var ungefär som om Marie Lindberg i egenskap av flygvärdinna plötsligt befunnit sig bakom spakarna av en jumbojet och lyckats landa planet utan minsta problem. För en sak är jag säker på; det här är en äkta människa och det som gjort henne så populär över en natt är det faktum att alla kan känna igen sig i henne. Precis som Prinsessan Diana var folkets prinsessa är Marie Lindberg Folkets artist.

Okej nu har jag, precis som de flesta skribenter i Sverige hyllat Marie Lindberg och hennes framträdande i Melodifestivalens andra delfinal i lördags, men låt oss nu titta lite närmare på henne och hennes låt och hennes verkliga möjligheter till att blir stjärna. Morgonen efter Göteborgs delfinal talade jag med Bert Karlsson vars stall Marie Lindberg tillhör. "Hon kommer inte att vinna, Billy" sade han. "Hon kommer att hamna någonstans i mitten i Globen", fortsatte han varvid jag svarade att jag inte alls höll med och att jag tror att Marie Lindberg kommer att hamna i topp 3, och med stor sannolikhet på andraplatsen efter The Ark. Jag påminde Bert om att det varken är han eller jag utan svenska folket som väljer och påpekade hur, i fjol, svenska folket valde den bästa artisten istället för den bästa låten. Den riktiga segern i fjol borde ha gått till Andreas Johnsson eller BWO.

Vad är det då som är så bra med Marie Lindberg? När jag hörde låten första gången jublade jag. Jag blev liksom alla andra i det här landet så berusad av hennes charm att jag inte hörde alla hennes misstag! Det var först dagen efter när jag tittade på reprisen och lyssnade på låten flera gånger på You Tube.com som jag började granska hennes riktiga möjligheter i musikbranschen. Marie Lindberg har en ganska bra sångröst, inte den bästa men den är behaglig och den passar bra på en sådan låt som "Trying to Recall" som förresten är en vanlig, ganska slätstruken låt som varenda skivbolagsdirektör i Sverige har hört tusen gånger förut av unga brudar som vill bli stjärnor. Det är förpackningen av låten, d.v.s. Marie Lindberg, hennes svarta brillor och hennes enkelhet som gör saken till en succé. Efter några få sånglektioner om hur man andas när man sjunger skulle Marie kunna bli riktigt bra. Hennes engelska text är charmig, dock inte helt korrekt, men det har varken pamparna på SVT eller folket i Skara som sköter hennes bidrag inte upptäckt för att de kan inte det engelska språket. Det säger jag som infödd engelsktalande, men det gör ingenting därför att det finns en hel del charm kring hennes "svengelska" och det är den charmen i förening med hennes svarta glasögon och vanliga nästan lite halv-booniga look ingen illa menad mot bönder som gör Marie Lindberg till det fenomenet som hon så snabbt blivit.

Det bästa med Marie Lindberg är att medierna har fått upp ögonen för henne. Hon är en PR mans drömartist. Det faktum att hon inte har en aning om hur man talar med journalister gör att hon beter sig som sitt vanliga jag - och det går hem hos dem. De älskar ju henne. Det är också skönt att vi tidningsläsare istället för att ständigt tvingas läsa om Linda Rosings fåniga eskapader eller om Victoria Silvesteds tuttar har nu någonting helt annat att läsa om. Nämligen Marie Lindberg, hennes katt och hennes små elever i lågstadiet i Munkedal. Detta tilltalar oss och medierna säljer sina förbaskade blaskor så alla är nöjda och glada. Vem var det som sade att det bara är negativa nyheter som säljer kvällstidningar? Här har vi nu fått en positiv nyhet och tro mig snart kommer Ni att få tips av hur man bakar bullar och hur man sätter på barnen reflexarna - allt med rikskändisen Marie Lindberg i spetsen.

I min recension av deltävlingen i lördags var jag kanske lite snabb med att hävda att Marie kunde vinna i Globen - men jag är säker på att hon har en bra chans att hamna bland topp tre låtarna därför att hon har charmat hela det svenska folket och det är de och inte Bert Karlsson, Christer Björkman eller kvällspressen som bestämmer vem som ska vinna Melodifestivalen. Det är svenska folkets val som kommer att åka till Helsingfors - och det är inte helt omöjligt att det kan bli Marie Lindberg!

Foto: Peter Knutson, SVT


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 12 feb 2007 13:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: