sourze.se

Mer Åsa-Nisse och mindre rövknull i samhället!

"Häromdagen stod jag och pratade med en kvinnlig ytligt bekant, som berättade att hon fick mindre i månadslön den här gången och hävde ur sig att "jag har blivit riktigt rövknullad av min chef". Min enda reaktion blev att jag tyckte det lät väldigt illa."

Jag hänger inte riktigt med när det gäller de nya uttrycken som håller på att smyga sig in i vårt vardagliga språk. Att det förekommer såna uttryck som exempelvis, "fett med cash", som ska vara menat "mycket pengar", "bli rövknullad", som är menat "bli lurad" eller "slicka arsle", som ska menas "fjäska". De här uttrycken hör man allt för ofta av människor i alla samhällsklasser. Så det är inte på något sätt några valda ord som används i speciella kretsar.

Vad är det som får oss att använda dessa sexistiska och för mig helt enkelt förnedrande och nedvärderande ord? Häromdagen stod jag och pratade med en ytligt kvinnlig bekant som berättade att hon fick mindre i månadslön den här gången, och hävde ur sig att, "jag har blivit riktigt rövknullad av min chef". Min enda reaktion blev att jag tyckte det lät väldigt illa. Och med tanke på hur ofta man hör liknande uttryck i olika sammanhang fick jag mig en riktig tankeställare om hur det kommer sig att fler och fler fula ord slinker in i vårt språk. Den yngre generationen är inte sena med att ta efter de vuxna. Är det konstigt att ord som "hora" och "fitta" används flitigt i skolorna? Nu när det är kaos i vissa områden, till den grad att man t o m stänger igen skolor pga bråk, oordning och grovt verbala ord som elever använder mot lärare och skolkamrater!

Vi vuxna bör ta mer ansvar för hur vi uttrycker oss. Det finns inget härligare än när man ser på en gammal svensk film, typ Åsa-Nisse och hör hur de pratade på den tiden. Att det var skillnad på språket är det ju ingen tvekan om. Inte hör man några speciellt fula ord där! Man vet också genom forskning att när man använder sig av grövre språk ökar även risken att hamna i konfliktsituationer. Det är kanske något vi bör ta efter från troende kristna, där de är mer måna om hur man uttrycker sig! De kristna har en sträng men samtidigt väldigt harmonisk syn på hur man ska uppfostras. I de kretsarna är det väldigt ovanligt att höra fula och nedvärderande eller kränkande ord. Ett bra förslag skulle kanske kunna vara att Fredrik Reinfeldt byter plats med Göran Hägglund! Inge dum idé tycker jag.


Om författaren

Författare:
Fadde Darwich

Om artikeln

Publicerad: 09 feb 2007 09:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: