sourze.se

Jag vill ha fler bokstäver!

A, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, o, p, q, r, s, t, u, v, w, x, y, z, å, ä, ö. Tycker inte du också att det fattas något…?

Jag har insett en sak - jag vill ha fler bokstäver i det svenska alfabetet! Vi tar några exempel;

Bokstaven K
Kommer du också ihåg den där perioden när det var någon slags trend att skriva allt med dubbel-k? Ord som "flicka" skrevs "flikka" också vidare. Otroligt jobbigt, tyckte jag, men hakade aldrig på trenden, som ganska snabbt dog ut igen. Men det finns ord som faktiskt stavas med dubbel-k; tänk på Jokkmokk, till exempel… Där är det hela fyra k:n uppdelade på två par var… Man skulle ju faktiskt kunna förkorta namnet om man bytte ut k-paren mot ett dubbelt-k skrivet som en bokstav.

Bokstaven S
Tyskland har sitt β dubbel-s, så varför kan inte vi i Sverige ha ett dubbel-s också? Tänk på ord som "glass", "vass" och alla efternamn med dubbla s JohanSSon, AnderSSon och NilSSon till exempel.

Bokstaven T
Det finns massor med ord som stavs med dubbel-t..! "Natt", "katt", "fått", "gott" också vidare. Dessa ord skulle bli en bokstav kortare om man bytte ut -tt mot ett dubbel-t skrivet som en bokstav.Ja, det var dubbel-bokstäverna, men..! Jag har insett att det skulle behövas - tro det eller ej! - trippelbokstäver ibland också..! Även om ordens stavning skulle ändras en del… Vi tar några exempel;

ÅÄ
Jag kan tyvärr inte visa efter som bokstaven jag vill ha inte är uppfunnen, men tänkt dig ett a med tre prickar över, så förstår du ungefär vad jag vill.
Ett exempel; Visserligen heter det Luleälven, men - staden heter Luleå, så visst borde det bli Luleåälven? Alltså bokstäverna -åä bredvid varandra, och det är detta jag vill byta ut mot "min" bokstav!

LLL
Ordet "tillägga" stavas med två l, men delar man upp det så blir det "till" och "ägga" - borde det inte vara "tillLägga"? Det bryter visserligen mot min idé om kortare ord, och nog ser det konstigt ut med tre l, men egentligen borde det väl vara det rätta…?Om mina bokstäver skulle börja användas så skulle visserligen alfabetet bli i alla fall dubbelt så långt, men kanske det skulle underlätta?

Jag måste i alla fall säga att jag är glad att vi har w, för hur skulle ord som "Washington" se ut annars…? Jo; "VVashington", och det ser ärligt talat inte riktigt vettigt ut…


Om författaren

Författare:
Maria Sågå

Om artikeln

Publicerad: 03 feb 2007 13:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Nyckelord

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: