sourze.se

Hur gick det med nyårslöftena?

En dryg månad in på det nya året är det väl kanske dags att ställa samvetsfrågan - Hur gick det med löftena du gav under nyårsnatten?

Håller du det/dem fortfarande? Jag är beredd att gratulera.

En vän frågade mig för ett tag sedan om jag gett något nyårslöfte. Jag svarade nej, och sa att jag tror mer på ett långsiktigt löfte än ett från dag till dag. Och varför just löfte vid nyår? Är det inte relevantare att sätta upp löften på kortare tid, och kanske ha större chans att lyckas nå slutliga målet? Jag tror det…

Vi kan ta några exempel med de kanske vanligaste löftena vid nyår;

RÖKNING. Har man inte redan börjat trappa ner och minska på cigaretterna, och tar sin sista på nyår så tror jag att det kan vara riktigt svårt att sluta. Att gå från att röka kanske tio stycken om dagen till att minska helt måste man nog ha en riktigt, riktigt stark vilja för, och tyvärr är det nog många som faller tillbaka. Det gick helt enkelt för snabbt, och kroppen hinner inte vänja sig.

Skulle det då inte vara bättre att minska nikotindosen månad för månad? I januari är det tio om dagen, i februari nio, i mars åtta också vidare. Visst - det tar längre tid. Men det är nog troligare att man klarar av att sluta helt om man gör på det sättet än går från tio till noll över en natt.

MOTION. Precis som med rökningen fast tvärtom. Att gå från kanske noll dagar i veckan till sju är inte relevant. Visst - det finns de som nog skulle klara det, men det skulle inte vara bra i det långa loppet, och därför är det bättre att öka på med en dag i taget. I januari kör man en dag, i februari två dagar, i mars tre dagar, också vidare. Sju dagar i veckan kanske man inte behöver - det beror ju på vad man gör - men i alla fall en promenad på cirka en timme om dagen, sju dagar i veckan. Det klarar de flesta.

När man lovar för mycket - och kanske egentligen vet innerst inne att man inte kan hålla det, fast man inte vill erkänna det för sig själv - sätter man upp för höga mål, och när man inser att man inte når dit så är det lätt att nedvärdera sig som människa. Ta därför små steg - och känn att du lyckas istället! Sätt upp nymånadslöften istället för nyårslöften. På sikt är det trots allt bättre.


Om författaren

Författare:
Maria Sågå

Om artikeln

Publicerad: 28 jan 2007 22:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: