sourze.se

De hemlösas lukrativa bostadsmarknad

Om en hemlös har turen att lyckas ta sig hela vägen fram till en egen bostad eller inte spelar ingen roll, socialtjänsten och frivilligorganisationer får ändå dela på miljardbeloppet som sk "boenden" kostar Stockholms skattebetalare varje år.

I vår regeringsform grundlag står det om "Rätten till bostad". Istället för att följa den lagen har vi skapat en massa snabbt växande villkorade "boenden" för hemlösa som ingen "normal" människa skulle klara av att bo i. Samtidigt försöker vi dölja detta enorma problem av kategoriserade - och för de flesta kränkande - boenden för att inte allmänheten ska reagera för starkt på bostadslösheten. Vi kan för en stund roa oss med att titta på vad alla dessa olika boendekedjor kallas, de som politiker, tjänstemän och frivilligorganisationer gemensamt kommit överens om och godkänt, och som ytterst sällan eller aldrig leder fram till en egen bostad. Jag kommer säkert att missa några, men här kommer ett urval av sätt att bo som hemlös:

Husvagnsboenden, Härbärgen, Inackorderingshem, Omvårdnadsboenden, Stödboenden, Trappstegsboenden, Halvvägshus, Lågtröskelboenden, Akutboenden, Referensboenden, Korttidsboenden, Planeringsboenden, Motivationshem, Behandlingshem, Vandrarhem, olika Hotellboenden, Gruppboenden och Stiftelsen hotellhem... Det finns säkert fler som jag inte kommer på just nu.

Dessa "boenden" drivs av Socialtjänstens eller i någon frivilligorganisations regi. Om du mot förmodan skulle visa dig tillräckligt "duktig" och foglig så kommer du till en träningslägenhet. Där finns det människor som bott i flera år utan ett hopp om att till slut komma till en försökslägenhet. Det är den enda av alla dessa "boendeformer" som till sist överhuvudtaget kan bli till en egen bostad. Men då måste du självklart vara ännu "duktigare", det vill säga att göra precis som de självutnämnda föräldrarna, socialtjänsten och frivilligorganisationerna, säger. Om du har turen att lyckas du ta dig hela vägen fram till den egna bostaden eller inte spelar ingen roll: socialtjänsten och frivilligorganisationer får ändå dela på miljardbeloppet som dessa "boenden" kostar Stockholms skattebetalare varje år.

Det finns alltså gott om pengar till egna löner och hyror för deras anställda.


Om författaren

Författare:
Rolf Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 18 jan 2007 16:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: