sourze.se

Goda nyheter - alla kan göra vad de vill!

Alla svenska medborgare kan välja vilken utbildning och karriär de vill. Vem som helst kan starta ett nytt Ikea. Alla människor är olika och har olika förutsättningar, men alla har möjligheten.

Alla svenska medborgare kan välja vilken utbildning och vilken karriär de vill. Vem som helst kan starta ett företag, vem som helst kan starta ett nytt Ikea. Alla människor är olika och har således olika förutsättningar, men alla har möjligheten. Tycker man att de rika använder sin makt på fel sätt så är det ju bara att bli rik själv och försöka påverka åt ett annat håll. Tycker man att politikerna är korrupta och inte lyssnar på folket är det ju bara att bli statsminister själv, så att man kan förändra den saken.

Med makt följer ansvar heter det, men har man inte ett ansvar att se till att man hamnar i en maktposition om det är något man vill ändra på? Man har ett val, alltså är man fri. Frihet är möjligheten att göra både fel och rätt. Är det inte snarare friheten, som innebär att man har makt över sig själv, som följs av ansvar än makten, som man genom ett val skaffat sig, behållit eller inte skaffat sig alternativt behållit.

Man har alltså inte bara ansvar för det man gör utan också för det man inte gör, såväl gott som ont. Man kan välja om vill kunna påverka och väljer man att inte kunna göra det så har man sanktionerat den samhällsutveckling som nu råder.
Vi har visserligen en representativ demokrati som medför att landet styrs utan att folket medverkar mer än vart fjärde år och knappt ens då.

Men staten är bara en liten del av vårt samhälle och vill man förändra mer skapa opinion eller investera i miljövänliga projekt osv. så står det fritt för vem som helst. Kan ett samhälle bli mer demokratiskt? Alla skillnader i makt är självvalda och alla får rösta.
Det är också det enda sätt på vilket ett rättvist samhälle kan vara uppbyggt. Trots våra olikheter ska alla vara lika inför lagen.

Varje dag är fylld av möjligheter, varje år, för varje person och det är bara den mångfalden av möjligheter, idéer och projekt som kan göra världen bättre. Alla inte bara kan utan bör göra vad de vill, hela tiden, nu.


Om artikeln

Publicerad: 11 jan 2007 23:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: