Den som vill vinna i poker ska först och främst lära sig alla regler. Efter det kan det vara en idé att sätta sig ned och pröva lyckan vid bordet. Detta för att få lite erfarenhet. När denna grund är lagd kan man ge sig in på de lite tyngre bitarna som är strategi. Man ska förstå om vilka faktorer det är som avgör ett visst spel i en viss hand. Men för den som vill lyckas på lång sikt inom poker, måste till slut lära sig att hantera sin ekonomi. Det kallas i pokervärlden för Money Management, eller ett bra ord för detta på svenska som jag läste om nyligen, ekonomisk planering.
Säg att du vill börja spela poker. Du kan tänka dig att testa för några slantar, säg 500kr. Ett tag kanske det går bra, man kanske kommer upp i 2000kr och har alltså fyrdubblat sina insatta pengar. Ett mycket bra resultat. Men rätt var det är så har du förlorat allt, och du undrar hur det kunde bli så. Du sätter in 500kr igen en månad senare. Du kommer upp i 1000kr och sen är allt borta. Vad är det som händer? Varför kan inte jag lyckas med att hålla kvar mina pengar vid 1000kr och sen bara fortsätta uppåt? Även om du spelar fullständigt korrekt poker, gör rätt i alla dina strategiska beslut, kan du ändå bli av med allt. Anledningen till detta är något som kallas för varians.
Varians handlar i korta drag om att ibland vinner du, ibland förlorar du. Så enkelt är det. Och du kan räkna med att du kommer att förlora ibland. Det måste du. Ta till exempel en sån guldhand som AA. Om du lyckas få in alla pengarna du har mot en motståndare som har 7 och 2 i olika färger på handen, som är den absolut sämsta starthanden du kan ha. I detta läget har du ca 88 chans att vinna handen. Det betyder att du måste förlora ca 12 av gångerna. Detta räknar folk inte med och därför blir dom så chockerade när dom förlorar allt dom äger med AA. Och om du då har alla dina 1000-2000kr på spel så klarar du inte av den förlusten. Säg istället att du bara riskerar 200kr av dina 2000kr. Om du plockar upp AA tio gånger i rad och alla gånger hamnar du all-in mot 72 i olika färger, så kommer du ungefär vinna 9 gånger av 10.. Du riskerade fortfarande alla dina 2000kr, men bara 200kr i varje hand. Du förlorar en gång: -200kr, men du vinner 1800kr dom andra gångerna. Så slutsumman blir 2000 - 200x1 .200x9 3600 kr. En vinst på 1600kr.
Vad var det nu som hände? Jo, du riskerade inte alla dina pengar, och sådeles tjänade du pengar på ditt beslut satsa allt med dina AA. Genom att inte riskera allt på samma gång, så kan du alltså tjäna pengar i längden. I det korta loppet så kan du ju satsa dina 2000kr direkt, vinna en gång, och ligga på 4000kr. Men då har du ju ca 12 sannolikhet att bli av med allt du har i en hand.
Det är detta som ekonomisk planering handlar om. Att inte riskera allt man har. Det finns olika strategier på hur man kan gå tillväga. Ett alternativ är något som kallas för 3000xBigBlind-regeln. Den går ut på att man inte sätter sig på bord som har en bigblind som är större än en tretusendel av alla sina pengar. Detta gör att man riskerar så pass lite att man har råd att förlora ett par gånger, trots att man alla gånger kanske har 95 chans att vinna.
Ett annat alternativ som fungerar bra, det är att tänka i antal inköp. Ett inköp är hur mycket pengar du sätter dig ned vid bordet. Säg att du har 2000kr, och när du slår dig ned vid ett bord tar du med dig 500kr. Vid det här tankesättet har du alltså 4st inköp i din bankrulle, dvs. av dina totala pokerpengar. Man kan tänka sig att man sätter en gräns på 25 inköp. Det betyder att du måste ha 500 x 25 12500 kr i bankrulle när du riskerar dina 500kr. Allt för att inte riskera att du blir av med alla dina pengar.
Man sätter självklart sina egna gränser på hur många BigBlinds eller inköp man ska hålla sig till. Har du väldigt lite pengar, så passar det bättre med en lägre gräns, om du ens behöver nån gräns då. Försörjer du dig på poker så vill du nog öka dina gränser för att undvika en konkurs.
Allt sammantaget så gäller det att hantera sina pengar som om dom vore allt du har och äger. Spelar du bara för 2000kr, och kan finansiera dina pokerförluster från annat håll, så behöver man inte tänka i dom här termerna. Då är det bara att ta chanser, vinna eller förlora, och sen tillsätta nya om du råkar förlora allt. Dessa förhållningsregler är mer till för dom med större kapital, som helt enkelt inte har råd att ersätta sina pokerförmögenheter med ett extra tillskott när allt är slut.
Så mitt tips är helt enkelt, riskera inte allt!
Av Tommy Tisén 21 dec 2006 15:52 |
Författare:
Tommy Tisén
Publicerad: 21 dec 2006 15:52
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå