sourze.se

Brottsplats Kalix

Dagen började nästan som vanligt - fram till att jag såg dagstidningen som låg på hallmattan. Då ändrades allt.

Tisdag den tolfte december. Dagen före lucia, och väckarklockan ringde vid 6:45 eftersom jag skulle hinna med morgonbestyren innan jag skulle iväg till min - sedan tre veckor tillbaka - praktikplats. Morgontrött som jag är låg jag och drog mig, och kanske även slumrade till ett tag igen. I alla fall kom jag inte upp förrän cirka en timme senare än vad jag borde ha gjort, och det blev att skynda på lite. I vanliga fall brukar jag försöka läsa - eller i alla fall kolla igenom - tidningen innan jag går, men idag blev det bara framsidan. Och en rubrik där fick dagen att ändras. Rubriken löd "Bombhot i Kalix". Innan jag gick läste jag även sidan fem där artikeln fanns.

När jag närmade mig centrum såg jag de blåvita banden fladdra i vinden, och visst var det med viss olustkänsla jag närmade mig. Min praktikplats ligger gatan nedanför den som var avspärrad… Och min praktikplats ligger några hundra meter från huset som blivit bombhotat. Visserligen hade det stått i tidningen att det troligen rörde sig om falsklarm, men ändå…

Förmiddagen gick, och på lunchen träffade jag på en av de poliser som vaktar området, och frågade om de hittat något än. Svaret blev nej.

Vid femtiden hörde jag på radion att avspärrningarna skulle vara i minst fyra timmar till, och när jag gick hem ungefär en halvtimme senare var gatan - förutom några poliser - helt folktom, och inga bilar eller rörelse alls. Det var en kuslig känsla.

Under min lunchrast såg jag att många pratade med polisen, och höll sig i närheten för att se händelseförloppet som dock till största delen skedde på insidan av huset. Kanske även han eller hon som ringt in falsk-larmet var där? Utan att veta, så skulle det inte förvåna mig… Är det någon sjuk människa så dras nog han eller hon till platsen för att se sitt "verk" och få sin "belöning". Pyromaner dras till eld, detta kanske var någon som på ett sjukt sätt fascineras av polisen? Eller också var det någon frisk människa som kom på en idé för att få uppmärksamhet?


Fotonot: När jag skriver det här är klockan 19:10 på kvällen. Hur det slutar vet jag inte i skrivande stund.


Om författaren

Författare:
Maria Sågå

Om artikeln

Publicerad: 13 dec 2006 11:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: