sourze.se

Marilyn och satan inom oss

Som ung bjöd hon ner Djävulen i sängen, efter tre äktenskap bjöd hon ner en president. Sedan mördades hon.

Norma Jean Mortensen hade en sexuell affär med Satan. Det är inget märkvärdigt med det för det hade Rosemary i Ira Levins roman ”Rosemarys baby” också även om hon drogades och togs mot sin vilja.

Rosemary var i alla händelser en fiktiv figur medan Norma Jean bytte namn till Marilyn Monroe och blev världens mest eftertraktade posterkvinna.

Satan är hebreiska för åklagare eller motståndare och heter Sàtanas på latin. I Bibeln står ”han” angiven som son till Gud och bror till Jesus, i Koranen kallas han Shaitan, men namnet kommer ursprungligen från forna Egypten och guden Set vars fullständiga namn var Seth-Han. Synen på vad Satan egentligen är tycks vara ett ämne för käbblande doktorshattar i allt från teologi till fordonsteknik.

Han, om den onda, mörka kraften nu är av hankön, har många smeknamn, ett av dem är Lucifer – Lucem ferre på latin – och betyder Ljusbringaren som i sin tur är namnet på morgonstjärnan Venus.

Vlad Tempes, den blodtörstige krigaren från Transsylvanien, levde i mitten av 1400-talet. Han var fältherre, slogs mot turkarna och kallades Dracul Djävulen av fienden. Långt senare skrev författaren Bram Stoker en roman om en vampyr. Romanen bygger på legenden om Dracul.

Stoker var medlem i det ockulta sällskapet Golden Dawn vars kanske mest kända medlem hette Aleister Crowley och Crowley tros ha stått i direkt kontakt med Satan under en smekmånad i Kairo. Crowleys tredje hustru dog förresten av en överdos heroin i Nicaragua. Men det hör knappast hit.

Däremot kan det vara av viss betydelse att Ludvig XIV hade en älskarinna vid namn madam de Montespan. Madam var i maskopi med Catherine Deshayes, närmare känd som La Voisin, en fransk magiker som dömdes till döden för fosterfördrivning aborter och anordnandet av svarta mässor. Catherine Deshayes fick senare öknamnet Djävulens hora.

Precis som Deshayes hörde Jungfrun från Orléans, Jeanne d’Arc, röster och drevs av ett kall att hjälpa andra. Rösterna uppmanade d’Arc, en ”simpel” bondflicka utan bildning, att förbli oskuld och med oskulden strida för Frankrike i kriget mot engelsmännen. Medan Deshayes avrättades och kastades ner i ett namnlöst hål helgonförklarades d’Arc. Visst, d’Arc dömdes för häxeri och brändes på bål, men trettiofyra år senare fick kyrkan upp ögonen för hennes exempellösa jungfrulighet, rentvådde hennes namn och gav henne småningom en plats i evigheten. Jag har aldrig förstått mig på religioner och religioner har aldrig förstått sig på människans sexualitet.

Vad många inte vet är att helgonet d’Arc stred sida vid sida med en av dåtida Frankrikes rikaste män, marskalken och riddaren Gilles de Rais som, tillsammans med polarna Gilles de Sillé, Herriet, Poitou och Biguerville, dömdes till döden 1440 för att ha kidnappat barn och offrat dessa på ett svart altare.

När trädgårdarna kring de Rais borg grävdes upp fann man hundratals lik efter barn som våldtagits, torterats och mördats.

Jo, Marilyn Monroe, hon hade en mamma som rände efter karlar på heltid. Karlslukerskan hette Gladys Pearl Baker och var gift med Martin Edward Mortensen när lilla Marilyn, eller Norma Jean, föddes. Men Marilyns biologiska pappa hette i själva verket Charles Stanley Gifford och var försäljare. Han stack så fort han fick reda på att Gladys var på tjocken. ”Man måste ta körkort för att få köra bil, men vilken idiot som helst kan bli farsa.” Var det inte något ditåt som Kenau Reeves rollkaraktär i filmen ”Föräldraskap” sa apropå sitt eget barndomshelvete?

Den 26 augusti 1946 skrev Marilyn på första filmkontraktet. Ungefär samtidigt bytte hon namn Monroe från hennes mormor och blekte håret. Hon gifte sig tre gånger, andra äktenskapet var med basebollstjärnan Joe DiMaggio, men DiMaggio fixade inte att frugan överträffade honom i berömmelse, hon var Hollywoods hetaste och mest omskrivna donna, så samvaron kraschade efter nio månader. Fem år senare gifte hon om sig igen, den här gången med författaren Arthur Miller, ett äktenskap som höll i ett och ett halvt år. Separationen skrevs till den 20 januari 1961. På morgonen den 5 augusti 1962 hittade man Marilyn död efter en överdos sömnmedel.

Kort före barbituraternas intrång i det marilynska blodet hade hon dumpat älskaren John F Kennedy. Man vet inte om hon tog självmord eller mördades för att Kennedyklanen behövde skyddas. Det man vet med en sannolikhetsgrad av nittiofyra procent är att hon, innan hon slagit igenom som filmstjärna, träffade Anton Szandor LaVey i sovgemaket.

LaVey föddes 1930 i San Fransisco och visade sig i tidig ålder vara ett musikgeni. Han trakterade orgel med bravur och fick jobb både i kyrka och på nattklubb. Snart revolterade han mot sin fanatiskt religiösa uppväxtmiljö, blev lärjunge till redan nämnde Aleister Crowley och grundade The Satanic Church. Likt vampyren, och inspirerad av sin mästare, levde han om natten och sov på dagen, dessutom utropade han mitt födelseår, 1966, till år 1.


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 01 dec 2006 12:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: