sourze.se

Vem har lärt dig det du kan om pengar?

"Fundera innan du väljer vems sanningar du skall göra till dina. Man går inte till en överviktig person för att lära sig hur man går ned i vikt, man går inte till flintskallig person för att lära sig hur man behåller håret..."

Har du tänkt på att det finns väldigt få utbildningar om pengar i Sverige. Pengar är en av de saker som har absolut störst påverkan på vår vardag och ändå känner vi oss på balansekonomi ensamma om att lära människor grunderna i hur pengar fungerar. Trots detta vet vi alla en hel del om hur pengar fungerar. Allt det vi "vet" kanske inte är sant och kanske inte gör oss till rikare människor, men om man öppnar luckan märkt "pengar" i huvudet så finns det fullt med saker där. Vem är det då som har fyllt på och med vad? Det kan förstås vara olika påfyllare; skolan, TV, tidningar, familj, vänner och egna slutsatser är väl de vanligaste svaren, men oftast har vi inte ens en aning om att vi har fyllt området "pengar" med en massa färdiga sanningar.

Låt oss titta efter, här är ett par förslag på vanliga saker folk vet om pengar. Se om du känner igen några av dem: "Pengar växer inte på träd", "pengar är runda och till för att rulla", "man skall aldrig satsa mer än man har råd att förlora", "det krävs pengar för att tjäna pengar", "man måste jobba hårt om man skall få något här i världen", "inget är gratis", "man talar inte om pengar", "pengar är inte viktigt, familjen är viktigare", "lån är farligt", "man måste rätta munnen efter matsäcken".

Poängen är att vi alla är proppfulla med kunskap om pengar. Den mesta kunskapen är till och med osynlig för oss själva, det är svårt att sätta fingret på men på något sätt så finns det i bakhuvudet vad som "känns rätt" och som styr hur vi agerar.

Det är kanske att sparka in en öppen dörr att prata om att det är våra handlingar som styr vilka resultat vi får. Ofta kopplar vi inte ens ihop vem det är som ger bort kunskapen om pengar med vilka resultat den kunskapen har gett den personen. Ta en titt på dem som lärt dig det du kan om pengar. De kan mycket väl vara underbara människor, men har de verkligen de resultat i området pengar som du skulle vilja ha? Om du köper en annan människas åsikt, så köper du också deras resultat.

Fundera innan du väljer vems sanningar du skall göra till dina. Man går inte till en överviktig person för att lära sig hur man går ned i vikt, man går inte till flintskallig person för att lära sig hur man behåller håret och man går inte till människor som inte har den tid och de pengar de vill ha i sitt liv för att lära sig om ekonomi.

För att få nya resultat i området ekonomi så måste du vara beredd att lära dig helt nya sanningar om hur ekonomi fungerar. Oavsett om du har proppfullt med viktig kunskap om ekonomi eller om du tycker dig vara novis på området så är min rekommendation att du aktivt letar upp den visdom som finns hos de människor som visat framgång i sin resa mot ett rikare liv istället för att bara lyssna på dem som råkar stå bredvid.


Om författaren

Författare:
Charlie Söderberg

Om artikeln

Publicerad: 24 nov 2006 13:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: