sourze.se
Artikelbild

ASH, stödföreningen för drabbade

Medlemmar i ASH har en svår tid framför sig när det lackar mot jul. Tvångstankar och andra påfrestningar är att vänta. Men du är inte ensam. Det finns fler. Och det finns hjälp.

Bakgrund/historik.
Människor som söker sig till ASH har själva insett att de har ett problem som de har svårt att hantera. Ens omgivning kan vara oförstående, rent av förnedrande negativ. Ofta upplever personer som är med i ASH stora svårigheter att röra sig ute bland folk.

Men så länge det funnits saker att handla, har det funnits shoppinghatare. Anonyma ShoppingHatare är en illa, av samhället i stort och smått, ansedd grupp. Även om det historiskt sätt går att spåra Shoppinghatare flera hundra år bakåt i tiden har gruppen ökat stadigt sedan 1950-talet. Boomen runt år 2000 ses som en stark markör att världen trätt in i ett globalt ekonomiskt skede där shoppinghatare är illa omtyckta av både människor och företag. Detta medför allt större utanförskap och oförståelse.

Symtom.
Anhängare till ASH är en grupp som i hemlighet känner skam och äckel över alla shoppinggalningar. Medmänniskor, familjemedlemmar, kollegor. Äcklet finns överallt och smyger sig på. Om du tror att du är drabbad kan du antagligen känna igen lukten. Av pengar och girighet hos din omgivning. Lukten som för dig upplevs som en obehaglig stank. Det lurar sig in i ditt huvud, försöker förvränga dig, förvandla dig, förtrolla dig. Hur du än försöker värja dig finns shopping överallt. Ingenstans kan du gömma dig. Kundvagnarna är större och större. Människorna girigare och girigare. Aldrig blir de nöjda. Måste handla. Kärlek-handla-kärlek-handla.

Med stor avsmak tvingas du lyssna på folk vid samma lunchbord som dig när de diskuterar vem som har bästa bilen. Det är ju inte ens deras bilar, tänker du, det är ju bankens. Alla handlar åt banken. Bankerna och låneinstitut äger Sverige. Människorna bredvid dig lägger upp sina mobiler bredvid besticken. På soffbordet hemma hos dem ryms knappt tevespelskonsollerna bland alla fjärrkontroller.

En sann ASH:are har svårt att finna frid. Inte ens i skogen går det att finna ro. Den är numera befolkad av modeklädda storstadsbor med GPS och mobiltelefoner. Framför teven är det en omöjlighet. Alla reklambudskap lockar din omgivning till köp. De får extra på köpet, vinstchanser, måste passa på eftersom lagret är begränsat. Dag efter dag tvingas du genomlida avsky och äckel för dina närmaste.

Behandling.
Att bli helt symtomfri kan vara svårt. Men du kan lära dig att leva med din defekt. Det går att hantera tvångstankarna och till slut ändå hysa kärlek till omgivningen. Du kan acceptera dina medmänniskor även om du skiljer dig från dem.

Försök inrätta vilsamma platser där du kan återhämta dig. Skapa exempelvis en frizon i sovrummet. Ingen teve, inga reklamblad eller pengar i närheten. Minimera utbudet av prylar nära sängen. Färre saker gör att du kan slappna av och låta de goda och positiva känslorna få en chans att återvända.

Att bada är en annan sysselsättning som många ASH:are uppskattar. I badkaret eller på badhus. Stranden upplevs däremot ofta som en jobbig plats. Meditation, miljöpartister och djur kan du också söka dig till för tröst och stöd. Att införa två helt shoppingfria dagar i veckan brukar också kännas som en enorm lättnad. Försök även inspirera din omgivning. I sann Jesusanda ger frälsandet av andra dig styrka att fortsätta. Kan du rädda någon undan helvetet så är inte dina misslyckade försök förgäves.

På lördag, 25 November är det en köpfri dag. Njut av den dagen tillsammans med oss.
Se även: Länk: bnd.nu


Om författaren

Författare:
Linda S

Om artikeln

Publicerad: 24 nov 2006 15:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: