sourze.se

En tävling i samhällsstruktur kan rädda jorden

Ett Yogi Berra-citat: "Ifall man inte vet vart man vill, kommer man att hamna någon annanstans"...

De framtida samhällsstrukturerna bör göras ekologiskt hållbara. De stora förändringar av de sociotekniska systemen som krävs för att undvika klimatkatastrofer, kommer rimligen att ta flera generationer. Finns det då inte en myllrande mångfald av konkreta och detaljerade exempel, hur skall vi då kunna välja bland olika alternativ.

När publika byggnader som exempelvis en opera eller ett världskulturmuséum skall byggas så ordnas det arkitekttävlan mellan helt olika utformade förslag. Arkitekttävlan om Världskulturmuséet i Göteborg resulterade visst i över 200 olika förslag.

Varför görs då inte motsvarande när det framstår som helt uppenbart att västvärldens samhällsstrukturer måste förändras radikalt om de ekologiska "fotavtrycken" per capita skall hamna på acceptabla och hållbara nivåer. Svaret är naturligtvis att det i dagens samhällen inte finns någon beställare och därmed ingen finansiering.

Bestämde sig FN eller EU för att agera som beställare så skulle det ganska säkert och ganska snart finnas kanske hundratals "strukturarkitekts-team" världen över som utformade olika konkreta och detaljerade förslag. Dessa förslag skulle sedan kunna finnas som TV-serier, datorsimuleringspel på Internet osv...

Jag skulle gärna vilja vara med om att utforma TV-serier som exempelvis liknar "Hem till gården", men som då efterhand och steg för steg leder allt längre in i framtiden. Där kanske 10 - 30 av dem som befolkar de större städerna flyttar ut längs tillfartslederna.


Om författaren

Författare:
Uno Hansson

Om artikeln

Publicerad: 20 nov 2006 12:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: