sourze.se

Sverige ÄR fantastiskt!

På jakt efter att fälla jantelagsförbrytare, surfa på avundsjuka och ägna vår dyrbara tid åt att gnälla på petitesser, verkar vi ibland glömma att Sverige är fantastiskt.

Det finns många saker som gör Sverige till ett underbart land. Tillsammans med några andra nationer har vi flera saker att vara stolta över.

Plats 5. Vägverket.
Alla dessa vägar runt om på jorden. Leriga, gropiga, slingriga och farliga. Fjorton timmar på skumpig väg och man undrar hur det står till med organens placering. Rutan nervevad och lungorna är söndertrasslade. Vägverket satsar pengar på bra vägar och förebygger olyckor. Ser människor som en ekonomisk investering i samhället. Döda lämnas inte liggande vid vägkanterna även om just det inte tillhör vägverkets arbetsuppgifter.

Plats 4. Posten.
Lite småpengar och ditt brev kommer oftast fram. Brevlådor i olika färger för att underlätta sorteringen. Fluffiga skyddspåsar där porto ingår. Rekommenderad post. Som kommer fram. Ingen öppnar posten, ingen stjäl den. På sin höjd läser brevbärarna dina vykort, din post varken censureras eller konfiskeras. Det tar bara ett par dagar för ett brev att komma fram inom landets gränser. Skulle något litet brev komma på villovägar har de en kundtjänst man kan ringa, dygnet runt!

Plats 3. Allemansrätten.
En nordisk stolthet. Alla skogsmullar, bärplockare och helgflanörer får vistas utomhus, på andras marker. Det är okej för en icke golfspelare att traska på klippta gräsmattor, kasta ankar vid en skärgårdsö. Allemansrätten är en unik rättighet, svensk natur tillhör alla. Men den ställer krav också. Aktsamhet och respekt. I naturen får besökarna inte förstöra eller skräpa ner.

Plats 2. Sjukvården.
I Sverige är vi verkligen bortskämda med effektiv och bra sjukvård. Jag kom hem från en utlandsresa med konstigt halsont. Gick till en vårdcentral. Betalade en struntsumma i receptionen och fick en stämpel på mitt högkostnadskort. Konstaterade förundrat för sköterskan att det verkligen är otroligt att det blir billigare om jag måste uppsöka vården oftare. Hon tittade på mig som om jag var dum i huvudet.
- Självklart är det så, vi har ju högkostnadsskydd!

Jag blev remitterad till akuten då det fanns risk för att min infektion skulle täppa igen halsen. Med remissen i näven slapp jag betala för sjukhusbesöket. Väntetiden skulle vara runt en timme. Om inga sjukare människor än jag kom, för de gick före i kön. En trafikolycka drog ut på min väntan i sjukrummet. Underbart. I Sverige får de sjukaste människorna hjälp först, inte de med mest pengar.

I Sverige tillhör sjukvården alla. Vi har ett skyddsnät och klarar av att vara sjuka. I ex. USA har folk inte råd. Får man cancer, och överlever, har man skulder på över en miljon - dollar. Ett fotbollsskadat knä kostar 15.000 dollar. Om man inte har sjukförsäkring. Vilket många inte har råd med. Vissa arbetsplatser köper sina anställda med sjukförsäkringar. Tro inte att alla anställda har sjukförsäkringar, det är långt ifrån alla, vanliga, arbetande, amerikanare som åtnjuter den arbetsförmånen. Långt ifrån alla.


Plats 1. Demokratin.
Det absolut bästa med Sverige är vår demokrati. Vår rösträtt. Alla är berättigade till att rösta. Utan hot och förföljelse. Valet är inte korrupt, det finns mer än ett parti att rösta på. Valresultatet räknas. Din röst räknas.

Många länder erbjuder inte demokratiska val. Vissa länder har bara ett parti som invånarna kan rösta på. Ofta styr militärdiktaturer eller en liten konservativ kärna som sällan har förankring bland majoriteten av befolkningen.

Costa Rica är ett land som ofta, i västeuropers ögon, upplevs som ganska demokratiskt. Speciellt i jämförelse med sina grannländer. På valdagen var det flera som inte röstade för att de inte hade möjlighet att åka till sin hemort för att rösta. Jag frågade varför de inte poströstat i förväg. Som de skrattade.
- Inte kan vi rösta på Posten, det är alldeles för lätt att bomba en post och stjäla röstsedlarna.
I Sverige kan vi poströsta, till och med utlandssvenskar får rösta. Vi har flexibla vallokaler, bussar. När bombades en post i Sverige senast, i jakt efter valsedlar?

Håller du inte med, anser du att sjukvården suger och att rösträtt är en självklarhet, då är det kanske dags för dig att våga sig utanför gränserna, dina egna fördomars gränser likväl som vårt lands.


Om författaren

Författare:
Linda S

Om artikeln

Publicerad: 18 nov 2006 15:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: