sourze.se

Stålis ser Allens senaste

Fyra bra filmstips.

Inte för att nån bryr sig, men jag var just tisdag och såg Woody Allens senaste, "Scoop". Föreställningen började kl. 16.20 på Sergel. Så jag var hemma till ca 18.45.
I tid nog att umgås med min fru och vårt äldsta barnbarn, André, 6 år. De hade varit i Farsta och köpt presenter åt mitt yngsta barnbarn, Amelia, som fyller
2 på torsdag.

Allen hade givit sig själv de roligaste replikerna "I was born of the Hebrew persuasion, but I converted to narcissism"; "I dont need to work out. My anxiety acts as aerobics".

Men jag skrattade även åt Scarlett Johanssons rättframma figur. Lite igenkänningsfaktor där för mig. T ex att hon som jag avskyr kontaktlinser, eftersom det är äckligt att peta sig själv i ögonen. Och att hennes tårar inte rinner när hon blir ledsen eller rörd, utan att bara näsan blir snorig.

Naturligtvis är det också väldigt roligt när hon och Woody Allen ljuger så tydligt, när de ljuger. I verkliga livet skulle vem som helst fattat det, men i filmen går alla på deras lögner trots tydliga pauser i deras repliker.

Och alla som upptäckt Ian McShanes storhet via tv-serien "Deadwood", får här tillfälle att skratta åt honom som nyss avliden journalist, som koncentrerat sig jättehårt för att komma i kontakt med en levande kollega, men som på grund av oskicklighet som ande kommer i kontakt med en journalist från en skoltidning i USA på semester i London.

McShane har nämligen kommit i besittning av ett scoop om en ung adelsman Hugh Jackman som siktar på en politisk karriär, men som på något sätt har med en modern Jack the Rippers aktiviteter att skaffa. Alltså en person med en misogyn grundinställning med de förfärligaste konsekvenser.

Allen och Johansson blir ett slag Mysteriedeckare som smyger omkring och spionerar och nästan blamerar sig hela tiden, utgivande sig för att vara far och dotter.

Johansson blir förstås förälskad i den stilige Peter Lyman Hugh Jackman, vilket får vådliga konsekvenser.

Länk: svd.se

Länk: vujer.com

P.S. McShane är med i "Sexy Beast", en av mina favoritfilmer de senaste åren, med Ray Winstone i huvudrollen som förtidspensionerad, solbränd cockney-gangster på Costa del Sol.

I den filmen delar Ben Kingsley huvudrollen som en av filmhistoriens läskigaste psykopater. Empatistörd är bara förnamnet.

Nå, Winstone har även en framträdande roll i "Ripleys Game", som jag sett cirka 5 ggr. Han är även suverän i sevärda australienska 1800-talsdramat "The Proposition" en sån där film som får mig att pausa för att skriva ned inspirerade tankar. Nick Cave har skrivit musik och manus. Snacka om talang!

Länk: moviebox.se

P.P.S. Bakgrundsmusiken till "Scoop" var också en fröjd:
Grieg, Tjajkovskij och Strauss.

Länk: amazon.com


Om författaren

Författare:
Michael Ståhlberg

Om artikeln

Publicerad: 07 nov 2006 23:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: