sourze.se
Artikelbild

Karusellresa i Centralamerika

Att resa i Centralamerika är en upplevelse i sig. Och det är alltid roligt att komma fram till sevärdheterna.

Chickenbuss
Gillar du berg-o-dal-banor och karuseller rekommenderas en tur till Centralamerika. Betala en femma och du får en busstur du sent kommer glömma. Se till att du sitter längst fram, inklämd mellan två andra personer på det lilla sätet. Försök sitta direkt bakom chauffören för bättre sikt eftersom bussen alltid blir knökfull.

Sedan håller du dig i den smutsiga och kletiga metallstången och njuter. Lyssnar på den höga musiken, hör människorna omkring dig skrika för att överrösta dunkadunkat. Eftersom varje kurva är en kom-till-mig-kurva kommer du snart att känna dig intimt bekant med dina medresenärer. Favoritturen, den bästa kombinationen av berg-o-dal-bana och svänggunga, är vägen mellan Guatemala City och Antigua.

Dollarbuss
Sedan finns den dyrare bussvarianten vilka många föredrar vid längre resor och passövergångar. Trots att bussen varken stannar var tionde meter eller är fullpackad av människor, matvaror levande som döda eller andra otympliga föremål, är den självplågarens favorit.
Instängd i en liten kapsel, med mörkfärgad glasdörr fram till förarsätet, utgör dollarbussen ett kusligt reserum. Vid alla fönster finns fördragna svarta gardiner. Dra ifrån dem och du får ilskna kommentarer, på spanska, från dina medresenärer. De vill sova. Du kanske också vill, men kan inte för att videofilmerna visas med en ljudvolym som skulle ge en döv tinnitus. Vidare är dollarbussarna luftkonditionerade. Eftersom företaget tar betalt för lyxen, krämar de på regält. Iskallt med andra ord. Räkna med ca 15 grader i bussen. Max.

Dollarbussarna gör ett fåtal stopp. Då förväntas du gå ut i den fuktiga trettiofemgradiga luften, svettas och besöka badrummet. Fem stopp under en resa och du blir garanterat förkyld. Men du måste inte gå ut och sträcka på benen i den varma sköna luften. Istället kan du sitta bakom gardinerna i kylan. Toalett finns ju på bussen. Däremot inget lås, ingen toasits, inget papper och förbudsskyltens upplysning är glasklar; att göra nummer två är förbjudet.

Dammsugarpåsen
En annan självklar favorit är att åka dammsugarpåse. De små vita fullpackade minishuttlebussarna som suger in allt vägdamm genom de öppna sidofönstren.

Dammsugarpåsarna går dit inga andra bussar når, på rekordtid. Att paketera in 25 personer i en minibuss är ingen omöjlighet förutsatt att antalet vita utlänningar inte överstiger antalet fyra. För den karusellsuge erbjuds ofta adrenalinpumpande svängar och hiskeliga omkörningar.

Tuk tuk
Thailandsälskaren ombeds åka till Antigua som erbjuder nostalgitrippar i TukTuks. På kullerstensgator.

Häst-O-Vagn
Om masochisten väljer Dollarbussen, är sadistens förstahandsval Häst-O-Vagn. En företeelse som fortfarande erbjuds på flera platser. Många häststackare lunkar genom svarta avgasmoln Chickenbuss hela dagarna och deras hovar klapprar trögt på den trasiga asfalten. Håll en näsduk för ansiktet när du åker. Avgaserna kanske inte drabbar hästarna, men du kanske kan vara lite känslig. I gryningen börjar deras arbetspass och har du tur att åka sista turen för dagen kan du tydligt märka hästförarnas piskglädje som får hästarna att gå lite fortare. Fråga om du också kan få piska lite.

Pickup
Slutligen, resenärens favorit i Centralamerika; Pickup, eller BakPåFlak. Favoritkarossen heter Toyota och i dess öppna pickuputrymme bakom förarhytten finns plats for cirka 15 personer. Att åka BakPåFlak är inte olagligt i Centralamerika, så länge du sitter på kanten men har benen innanför pickup-utrymmet. Oavsett som det är branta grusvägar eller femfiliga motorvägar, går det bra att åka BakPåFlak.

En krydda till färden är avgasmolnen, som man likt hästdroskan, får ta del av. Eftersom Toyotorna körs fortare än Chickenbussarna hamnar de ofta bakom svarta moln som bussarna pruttar ut. En kedjerökare framstår som hälsosam i jämförelse med en tur på BakPåFlak. Med svartprickig hud, lungorna fulla av avgaser stiger du med darriga ben och vaglar i ögonen av BakPåFlak efter fyra timmars blåsig resa. Håret står åt ett enda håll men vilken adrenalinkick. Att åka BakPåFlak är, till skillnad från i Sverige, inte alls farligt.


Om författaren

Författare:
Linda S

Om artikeln

Publicerad: 26 okt 2006 14:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: