sourze.se

Vänskap över generationerna

Ragnar Di Marzo påminner oss om pensionärerna. en bortglömd grupp i "Kärringen därnere"

"Kärringen därnere" handlar om en ganska förbisedd grupp i det svenska samhället, pensionärerna, de som inte kan producera längre. Filmens manus formades demokratiskt av manusgrupp med både pensionärer och ungdomar som författare.
Filmens huvudperson Magda är en mycket bestämd dam som på ytan är den klassiska gnälltanten. Regissören Ragnar Di Marzo berättar att hans avsikt var att från början presentera den schablonbild som ofta visas av äldre människor , för att sedan utveckla en sammansatt människa. Stämningen på festen efter pressvisningen är uppsluppen och Ragnar Di Marzo är likhet med de flesta andra som arbetat med projektet glad och förväntansfull. På frågan om han inte känner sig vemodig nu när arbetet med filmen är över svarar han bestämt nej.
- Nu vill jag bara sätta igång med nästa projekt!
Ragnar Di Marzo vill utforska människors inre rädslor och vill visa hur människor över åldergränserna kan mötas. I hans film uppstår en vänskap mellan två människor som på ytan inte har något gemensamt alls; den unga Dana som gömmer sig illegalt i Sverige och Magda. Di Marzo, som har italienskt ursprung, visar även ökad gemenskap mellan generationsgränserna på ett sätt som inte är vanlig i Sverige. Finns det någon skillnad på hur äldre människor har det i Sverige jämfört med Italien?
- Det finns en segregation i Sverige som inte finns i Italien . Om man går ut i Italien är alla ute tillsammans, både gamla och unga. Men i Sverige….går du ut på Stureplan en fredagskväll är det rena ungdomsgården, konstaterar Di Marzo.
Di Marzo vet inte varför det är så, men äldre människor är marginaliserade i Sverige jämfört med andra länder, och attityden till äldre är hårdare. Antagligen kommer det blir annorlunda när 40-talisterna går i pension, eftersom de är penningstarka och vana att ta plats.
Magda skulle presenteras som den människa hon var och inte specifikt som gammal.
- Hennes yta är hård, men en människa är olika lager. Skalar man bort Magdas lager så finns det en person som vill göra gott.
Magda är också en ensam människa som bryr sig mycket om vad andra människor tycker, särskilt hennes väninnor. Man kunde kanske tänka sig att man blir mindre beroende av andras gillande vid hög ålder? Majken Johansson, själv pensionär och som ingick i manusgruppen från första början, säger att det är tvärtom.
- Väninnor är viktiga. Som gammal är du sårbar, och dina vänner blir viktigare än någonsin. Det är bäst att skaffa sig väninnor, annars blir livet svårt. Man blir svagare och mer beroende av vänner desto äldre man blir konstaterar hon, och går med raska steg för att förse sig med mer kaffe.

"Kärringen därnere" är resultatet av ett samarbete projektgruppen Orkano, triangelfilm och pensionärsorganisationerna PRO, SKPF och SPRF.

Länkar:
Länk: manusgruppen.se


Om författaren

Författare:
Eleni Schmidt

Om artikeln

Publicerad: 18 okt 2006 00:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: