sourze.se

Totalt rökförbud i Frankrike snart verklighet

"En kommision tillsatt av nationalförsamlingen har i dagarna kommit med sin rekommendation: totalförbud i alla offentliga miljöer från 1 september 2007, med eventuellt undantag för restauranger, kafér, hotell och diskotek till 30 juni 2008."

För den som suttit på ett rökigt kafé i Paris och insupit röken från bordsgrannens tjäriga Gitane cigaretter förefaller nyheten om att Frankrike ska bli rökfritt som osannolik.

En kommision tillsatt av nationalförsamlingen har i dagarna kommit med sin rekommendation: totalförbud i alla offentliga miljöer från 1 september 2007, med eventuellt undantag för restauranger, kafér, hotell och diskotek till 30 juni 2008.

Regeringen ska nu ta ställning och förhoppningsvis lagstifta så snabbt som möjligt hoppas hälso och antitobaksrörelsen.

Den allmänna opinionen anses vara för ett förbud, vilket lär underlätta för regeringen att fatta ett beslut, men i Frankrike ett valår kan allting hända och när tobakshandlarnas ordförande till RMC under tisdagen klagade på "extrema åtgärder" och "allmän mobilisering, varför inte strejka på gatorna i Paris om inte regeringen stöder alla profesionella grupper som drabbas" är det en varningssignal som inte går att ignorera.

Uppretade tobakshandlare med nikotinabstinens på Paris gator vore ett mardrömscenario för den sittande regeringen.

Det beräknas att 70,000 människor dör på grund av tobakens skadeverkningar i Frankrike varje år, trots det har många röster höjts mot ett förbud och argumenten som framförs är bland annat att rökare stigmatiseras som andra klassens människor och att förmyndarstaten håller på att ta överhanden i Frankrike.


Om författaren

Författare:
Mats Andersson

Om artikeln

Publicerad: 03 okt 2006 23:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: