sourze.se

Jag menade inte att gnälla över judiska seder

"Jag är ledsen att du uppfattade min krönika som gnäll över judiska seder och bruk. Meningen var egentligen att gnälla på Bruno Kreisky som tyckte att hans egen valkampanj var viktigare än att tipsa Israel om grannarnas anfallsplaner."

Jag bor i en heljudisk omgivning och har troende judar som närmaste grannar och jag uppskattar dom judiska helgerna även Yom Kipppur även om det dröjer innan man vänjer sig vid dom. Men jag tror ändå att mina judiska grannar uppfattar mig som en rätt duktig elev. Jag till och med vet att det är så.

Problemet är att jag som Mellan Österns-korrespondent reser väldigt mycket bland Israels grannländer och då är det inte särskilt begåvat att ha med sig en judisk almancka om man inte vill sitta i timmar/dagar i polisförhör och sen bli hemskickad. Det gör att jag då och då dimper ner i Israel utan att ha en aning om att det är helg. För helgerna sitter inte ännu i mina gener.

Och tyvärr är jag rädd för att dom aldrig får fäste där för nu avslutar jag min Mellan Östern-sejour. Jag kommer att sakna Yom Kippur, Sukkot, Hanukka, Pessah, Tisha BAv och alla dom andra och jag kommer kanske framför allt att sakna sabbatens stillhet. Jag har i alla fall med mig dom värdefulla kunskaper mina judiska grannar har gett mig.

Jag kommer också att sakna mina vandringar genom det ultraortodoxa Mea Shearim i Jerusalem, den närmaste vägen till min arabiska vänner i Östra Jerusalem som också har lärt mig mycket.

Jag är ledsen att du uppfattade min krönika som gnäll över judiska seder och bruk. Meningen var egentligen att gnälla på Bruno Kreisky som tyckte att hans egen valkampanj var viktigare än att tipsa Israel om grannarnas anfallsplaner. Men i ditt fall missade jag tydligen målet. Andra har dock fattat saken rätt. Jag får trösta mig med det.


Om författaren

Författare:
Christer Fridén

Om artikeln

Publicerad: 02 okt 2006 23:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: