sourze.se

Fransk gymnasielärare på flykt efter debattartikel

"Hur står det egentligen till med yttrandefriheten i Voltaires Frankrike då vissa grupper sänker ribban där de anser sig vara kränkta till ett minimum och omöjligör all debatt?"

En man är på flykt i Frankrike. Han sover aldrig två nätter på samma ställen och står under ständig polisbevkning. Det är ett pris på hans huvud. Jihadist islamister har lagt ut hans foto och adress på internet med en beskrivning hur man hittar dit.

Han, det är Robert Redeker, lärare i filosofi vid gymnasiet Saint-Orens-De-Gameville i Haute-Garonne regionen. Hans "brott" är att i en debattartikel i Le Figaro den 19 september kraftigt ha kritiserat Islam.

Han undervisar inte längre sedan den 20 september och har blev tvungen att lämna sitt hem då den franska polisen tog hotet på stort allvar. Redeker klagar på det ljumma stöd han fått av både de fackliga lärarorganisationerna samt från utbildningsministeriet. Gilles de Robien, utbildningsminister, säger att han är solidarisk med Redeker, men tillägger att "genom att skriva en artikel, har denna lärare blandat in utbildningsministeriet. En statsanställd måste vid varje tillfälle visa prov på moderation och försiktighet".

På liknande ljumt sätt har vissa intellektuella och antirasiströrelsen MRAP klargjort att dödshotet är oacceptabelt, men i samma andetag fördömt artikeln och det legitima i att kritisera islam och religionerna. Det är förtal och kränkning hävdar en del.

Man kan få tycka vad man vill om Robert Redekers åsikter, men tycka är detsamma som att ge sig in i den intellektuella debatten. Att ta till våld och hot om våld kan aldrig vara en lösning. Hur står det egentligen till med yttrandefriheten i Voltaires Frankrike då vissa grupper sänker ribban där de anser sig vara kränkta till ett minimum och omöjligör all debatt? Efter kravallerna under hösten 2005 och de växande problemen i de franska förorterna där islam växer sig allt starkare är alltfler franska politiker och intellektuella mycket försiktiga i sina uttalanden och Voltaire skulle förmodligen vrida sig in sin grav om han såg vad som försigår.


Om författaren

Författare:
Mats Andersson

Om artikeln

Publicerad: 01 okt 2006 17:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: