sourze.se

Tandooriälgen

En obestämbar framtid. Gautampuri, som förut hette Göteborg, ingår i Indiska unionen. Etniska svenskar är en underklass och dess kulturella särart försvaras av föreningen för svenskhetens bevarande.


Författare: Zac OÝeah
343 sidor
Ordfront förlag
Betyg G

Klimatförändringar har gjort jorden varm och Indien och dess kultur dominerar så till den grad att kastväsendet råder.I den här staden lever och arbetar Barsk, en polisdetektiv vars bästa vän är eskimåhunden Bertil. Han är en ensam människa som dras till ickevåld, och har en tafatt förälskelse i den indiska brevbäraren KumKum. En dag överraskar han en kvinnlig kock i ett blodigt värv och hon flyr. När han hittar marinerade likdelar i resturangens soppåse börjar han misstänka att ett brott är begånget och jakten på den kvinnliga kocken och hennes möjliga kumpaner kan börja….
Det är ofta roligt att läsa framtidsskildringar, och Tandooriälgen är inget undantag. Referenser till vår tid finns det gott om, som att en konstapel lyssnar till den förkoloniala låten " final countdown" och curryomröstningen, då Sverige följer med på köpet i den asiatiska unionen. Det är en intressant och föralldel inte helt otrolig framtidsvision. Boken är också fylld av humor, till exempel gör de asiatiska myndigheterna vad de kan för att konservera de utrotningshotade vikingaättlingarna med strömavbrott mellan 10 midnatt för att folk ska fortplanta sig mer. Zack O’Yeah kör också med underbara liknelser, en persons ansikte är t ex inte uttryckslöst utan "blankt som en tvål i en dushkarbin" och KumKum driver omkring i lägenheten "vars en kanot vars eskimå hade drunknat". Roligt och annorlunda.
Tyvärr är deckarhistorien inte särskilt spännande, och jag får aldrig riktigt grepp om den, den är rörig. Konstapel Barsk och hans poliskamrater är till viss del orginella men till största delen är de schabloner ur deckargenren, särskilt Barsk har för mycket gemensamt med andra sorgliga existenser som deckargenren kryllar av; Sjöwall Wahlöös Martin Beck till exempel.
Men det är en bra ide och en charmigt splittrad roman, så splittrad som en bok kan bli om dess författare är tredjedel göteborgare, tredjedel finne och tredjedel sydindier.


Om författaren

Författare:
Eleni Schmidt

Om artikeln

Publicerad: 19 sep 2006 00:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: