sourze.se

Bush inför rätta efter maktskifte i kongressen?

Sista delen: Vita Huset räds inte konspirationsteorier. I själva verket gynnar de Republikanernas valchanser kongressvalet i november. inkl. Mp3-intervju om 911 med en svensk sanningssökare

Om Pentagons egentliga syfte var att få en enorm exponering för den nysläppta men innehållslösa bildsekvensen utanför Pentagon, varför då? Ändamålet är att medvetet gödsla snacket om vad som "egentligen" hände på 911 - d.v.s. de alternativa förklaringarna - för att lättare kunna dra alla som kritiserar regeringen över en kam, oavsett sakfrågan "guilt by association".

I flera andra områden ligger Bush-regeringens trovärdighet lika med noll. Afghanistan, Irak och New Orleans är bara de tre tydligaste exemplen. BBC:s grävande journalist Greg Palast och miljöadvokaten Robert F. Kennedy Jr. har dessutom avslöjat hur en korrumperad och genommanipulerad valprocess skänkte Bush sina två valsegrar 1. Men de som enträget ställer frågor och presenterar fakta om skandalerna likställs av USA:s maktelit - Republikaner såväl som Demokrater - med de värsta 911-konspirationsteoretiker. Så kastas ett löjets skimmer över samtliga Bushbelackare. Mainstream-media skapar föreställningen om att regeringens starkaste kritiker tillhör en politisk sammansvärjning mot Bush. Till slut framstår allt utom Vita Husets egna uttalanden som rent politiska påhopp.

Visserligen kännetecknas Bushregeringens utrikespolitik av en rad skandaler kring Afghanistan, Irak och nu Libanon. Vita Husets försvar av tortyrmetoder har också orsakat ett ras för landets anseende som rättsstat. Kort sagt har USA alienerat sig från de flesta av dess europeiska vänner såväl som största delen av världssamfundet.

Inrikes präglas regeringen av uppenbar ineffektivitet. Förutom det katastrofala misslyckandet i New Orleans havererade presidentens omtalade pensionsreform. Republikanernas invandringspolitik gav upphov till de största gatudemonstrationer i USA:s historia. Men det är ingen som någonsin förnekat Vita Husets beprövade talang att manipulera mainstream-media. Det är i själva verket nyckeln till Bushregeringens överlevnad.

Vita Huset uppvisar en särdeles högt utvecklad kompetens att hantera informationsflödet, såsom det nu utformas i avgränsade "news cycles" nyhetsomlopp. Världsmästaren anses vara Karl Rove, den Republikanska desinformationsgurun och George W. Bush närmaste politiska rådgivare. Rove är ökänd för att möta motstånd aggressivt - aldrig i försvar. Han förutser sina angripares nästa drag och går först till attack. Allt som oftast lyckas han blända motståndaren och förvilla allmänheten genom att skapa större rubriker än sina motståndare. Ett klassiskt exempel var när presidentkandidaten och tidigare krigshjälten John Kerry blev utsatt för en förtalskampanj baserad på lögnaktiga och grundlösa anklagelser om hans tjänstgöring i Vietnam. Anklagelserna gav lite utdelning i sig, men var så spektakulära att de lyckades förflytta den växande historien om hur George W. Bush själv undgick krigstjänst från medias agenda.

Även nu verkar hanteringen av alternativa förklaringar till 911 visa tecken på Roves genialitet. Rent praktiskt finns flera skäl för Vita Huset att ge näring till den växande rörelse som kallas "911 Truth Movement". Främst handlar det om att blidka presidentens väljarbas, den kärna av kristna fundamentalister som hängivet stödjer Bush oavsett hur genomskinlig hans retorik blir. Nu när opinionssiffrorna visar att cirka 30 stödjer presidenten, är det väsentligt att Bush inte också börjar förlorar sin bas. Det gör man bäst genom att samla basen mot en gemensam fiende, dvs. den växande rörelsen som hyser misstankar mot Vita Huset för inblandning i 911, majoriteten som tappat smaken för kriget i Irak samt sydstatsbefolkningarna som känner sig svikna över de brustna löftena efter Katrina.

Kongressvalet i november gör det extra angeläget att samla ihop samtliga regimkritiker till ett enda hopkok av Bushhatare. Skulle republikanerna börja tappa sitt starkaste fäste bland väljarna, kommer partiet att förlora platser oavsett hur väl det lyckas fuska denna gång. Och ett maktskifte i USA:s kongress kan vara förödande för presidenten. Risken är inte bara att han blir en s.k. "lame duck"; en president utan mandat eller stöd att genomdriva sin politik. Med en demokratisk majoritet i kongressen, föreligger även en risk att Bush blir avsatt och dragen inför rätta.

Alltså blir bilden betydligt mer komplicerad än ett spindelväv av alternativa förklaringar kring 911. Det finns all anledning till att vara skeptisk mot den officiella versionen och fortsätta kräva svar på de många obesvarade frågor om attackerna den elfte september, 2001. Men det vore förödande att gräva ner sig i mysterierna och tappa siktet på det förestående hotet, dvs. en Republikansk seger i november och en fortsättning på USA:s krigsföring i mellanöstern. Om nu Bush-regimen delar någon skuld för 911 lär det komma fram med tiden, tack vare trycket från The Truth Movement.

En sak är alldeles säker; de alternativa förklaringarna kring 9/11 lär inte avta så länge en viss fråga förblir obesvarad. Efter fem år finns det ännu ingen officiell förklaring om hur den tredje byggnaden på World Trade Center rasade.

Cirka nio timmar efter tvillingtornens kollaps rasade ett hus på över 100 meter, som trots dess närhet till tornen skonades från någon större yttre skadegörelse under tornens kollaps. Ändå föll ihop det som en kortlek. De två tornens kollaps härleds till mycket kraftiga bränder som fick sin energi av flygbränslen. Den höga värmen sägs ha försvagat husets stålstomme, vilket orsakade flera våningar att kollapsa, som i sin tur startade en dominoeffekt där våning efter våning rasade sönder i ett fritt fall mot marken.

Bränderna som härjade i grannhuset var av relativt låg intensitet. Sådana har setts förr i höga stålkonstruktioner. Men aldrig tidigare har det orsakat något fulltständigt ras 2. En officiell utredning av NIST National Institute of Standards and Technology, samma myndighet som rapporterat om tvillingtornens kollaps, har pågått i närapå fem år utan resultat. Slutsatserna skulle äntligen ha kommit ut i våras, men en snabbkoll på NIST:s websajt avslöjar att slutrapporten dröjer ännu 3.

Vill du höra mer detaljer kring 911 och alternativa förklaringar, kopiera länken Länk: patrickg.podomatic.com och klistra in i webbläsaren. Klicka sedan bara på "Play".

1 Länk: gregpalast.com
Länk: rollingstone.com
was_the_2004_election_stolen
2 Länk: wtc7.net
3 Länk: wtc.nist.gov


Om författaren

Författare:
Patrick Gallagher

Om artikeln

Publicerad: 13 sep 2006 11:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: