sourze.se
Artikelbild

Romantisk komedi with a twist

Efter 15 år utomlands är Amanda Ooms tillbaka i Sverige igen, och spelar den kärlekstörstande sjuksköterskan i Maria von Helands nya film SÖK. Sourze har träffat henne.


- Lisa är en schyst brud, berättar Amanda Ooms när hon ska beskriva sin rollfigur. En stark kvinna med svag självkänsla som har gjort allt rätt men ändå tycker att hon inte får någon belöning. Ungdomskärleken fick punka och Lisa har fått en överdriven syn på kärleken. Och så står hon där med en dröm om hur kärleken ska vara, men nu börjar hon bli desperat eftersom hon börjar närma sig det förti. Hon tvingas se sig själv i vitögat och upptäcker saker som funnits där hela tiden men som hon inte har sett. Det är nog många, både män och kvinnor som kan känna igen sig i hennes dröm efter något som inte finns.
Filmen handlar även om andra relationer människor emellan, till exempel mellan vänner, men även moral.
- Vad är tillåtet inför sig själv och andra?
SÖK tar upp ett ämne i tiden, Internetdejting. Lisa börjar, påhejad av en väninna, att träffa män via internet. En del möten blir roliga, andra dumma, underbara och en del obehagliga.
- Sverige är ett trendkänsligt land, vi vill hänga med på vad som händer. Vi har reagerat på att Internetdejting är så stort utomlands. Man fnissar lite förläget när man pratar om Internetdejting, men jag vet flera kvinnor som har barn med personer de träffat via Internet, konstaterar Amanda Ooms.
- Hur förberedde du dig inför rollen?
- Varje roll är en bild. Man tittar på historien för att se vad man behöver uttrycka. Vad ligger spännvidderna? Man skådespelar fram hur man tar sig fram till olika beslut, hur man reagerar på olika människor, en person definieras utifrån en skådespelares synvinkel. Huruvida hon förhåller sig till människorna omkring sig. När jag ska göra en roll så bestämmer jag mig för svagheterna och styrkorna, hur karaktärens humor ser ut och hur hon förhåller sig till omvärlden. Jag förberedde mig för Lisa i och med att jag bestämde mig för att hon har fastnat i en gammal dröm att hon inte kan se förbi den, även om hon intellektuellt sätt kan göra det är hon innerst inne som ett litet envist barn.
- På affisherna kan man få intrycket av att SÖK är en romantisk komedi, stämmer det?
Amanda Ooms skrattar till.
- En romantisk komedi with a twist!

Fakta Amanda Ooms
Bor: Malmö
Ålder 42
Aktuell med: Bland annat med filmen SÖK, romanen TålaMod som kommer i oktober samt projektet med workshops för konstnärer; Nollpunkten.se


Om författaren

Författare:
Eleni Schmidt

Om artikeln

Publicerad: 12 sep 2006 22:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: