sourze.se
Artikelbild

Minnesluckor - en hjärnskada

Du festade, du dansade, du drack, du blev berusad och ändå fortsatte du att dricka. Morgonen därpå vaknar du i din säng utan att minnas hur du kom hem.

Du delar ett allvarligt problem med många av dagens aktivt festande ungdomar. Sara som egentligen heter något annat är en av dessa.

- Tre till fyra gånger av tio får jag minnesluckor när jag dricker som kan vara upp till flera timmar, berättar Sara. Jag har haft luckorna i flera år, alltid i samband med alkohol, tillägger hon.

Sara är en glad, aktiv, studerande ung kvinna som i allmänhet lever ett balanserat liv, med undantag för när hon dricker. Hon är en av många som inte är medveten om att minnesluckesymptom kan vara ett tydligt tecken på en hjärnskada. Jag träffar henne på en av Stockholms attraktivaste barer för att fråga ut om festandet med minnesluckor.

- När jag dricker, ökar jag successivt mängden alkohol för att behålla den glada berusningskänslan, som går i överstyr och plötsligt kan jag vakna till flera timmar senare på en gata, i en taxi, hemma hos någon eller i min egen säng utan att veta hur jag egentligen hamnat där.

Hur mår du då, undrar jag förvånat.

- Orolig som fan, svarar hon medan hon biter på naglarna. Man vet inte vad man har sagt, gjort. Man skäms helt enkelt. Jag känner flera tjejer och killar som har samma problem som mig. Oftast är det personer som har börjat dricka tidigt.

Sara har rätt. Många lider av problemet med minnesluckor och det är allvarligt.
Systembolaget informerar närmare om problemet med hjälp av överläkaren och docenten Johan Franck. Den som får minnesluckor bör se upp. Delvis för att problemet i samband med alkohol är ett tecken på beroende, men framför allt för att minnesluckan är ett tecken på hjärnskada, menar han. Till en början är hjärnskadan reversibel och kan bromsas avhållsamhet och medicinering. Men med tiden kan Korsakoffs syndrom uppkomma. Det är en permanent minnesförlust.

Jag frågar Sara om hon planerar att agera mot sitt beroende?

- Jag vill verkligen. Det är hemskt med ångesten som kommer på köpet, säger hon fundersamt. Jag är medveten om att det handlar om eget ansvar, men det är lite som att säga till en knarkare att sluta knarka eller en överviktig att sluta äta.

Det börjar bli allt mer folk på utestället och musiken skruvas upp till en alldeles för hög nivå. Det blir omöjligt att fortsätta samtalet och jag ställer den sista frågan.

Har du råkat ut för någonting illa i samband med minnesluckorna?

- Jag vet inte. Jag minns inte.


Om författaren

Författare:
Iva Dogic

Om artikeln

Publicerad: 08 sep 2006 09:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: