sourze.se

Allians med stor öppenhet

Ska svenska folket acceptera att Vänsterblocket inte säger något alls gemensamt.


På 1970-taler var det nästan omöjligt att få de borgerliga ledarna att ställa upp på samma bild. Sedan har det blivit lättare. Nu ser vi dem dagligen i rara gruppbilder på tåg, vid badtunnor, på konferenser samt i gatuvimlet. Något stort har hänt. De ser ut att trivas ihop, kanske delvis beroende på att de fått en naturlig ledare.

Förr skämdes nästan dessa partier för varandra. De liksom förnekade den socialliberala släktskapen. Nu trivs de uppenbart med varandra och ser varandra som komplement. I två års tid har Alliansen haft ca 8 sakgrupper igång som gjort sitt bästa att komma överens. Inga uppgifter har sipprat ut om pågående "inbördeskrig", däremot har de lämnat minst 15 gemensamma rapporter. Inget sådant har någonsin ägt rum förut. Har vi insett det stora som hänt? Så sent som i dag 060830 kommer en stor överenskommelse om Familjepolitiken! Den ser ut som en valfrihetsreform. Skillnaden mot Ohlys tal i går blir tydlig.

Förr kunde det hända att två partier av fyra kunde säga något gemensamt inför ett val. Men det som hänt nu är nästan en politisk revolution. Tänk med vilken öppenhet de deklarerat att de INTE är överens utan arbetet fortsätter. Vi tänker fortsätta till vi är överens, säger de gång på gång. Det är verkligen nya tongångar.

Vilka kontakter som nu finns inför Val06 på Vänstersidan får vi ingen som helst upplysning om. Göran Persson säger att han lägger fram en rent socialdemokratisk plattform utan samarbete med någon annan. Trots att vi alla vet att han blir beroende av MP och V även i fortsättningen. Självklart har de kontakter och överläggningar om de nu inte är rena dödspiloterna. Men inget sipprar ut. Det är nästan sovjetiskt tyst.

Ska svenska folket acceptera att Vänsterblocket inte säger något alls gemensamt, inte ens syns på ett gemensamt foto? Medan den socialliberala Alliansen står mitt på "torget" och diskuterar med varandra och hela folket. Är detta en tillfällighet eller en grundläggande skillnad på socialism och liberalism?

Alliansen försöker ligga i en bred dialog med alla som vill, diskussionerna inom partierna fortgår. SAP är mera ute på torgen och fastslår sin urgamla "sanningar". Som ibland fungerat bra men nu allt sämre. Kommer väljarna att känna igen sig i Alliansens verklighetsbeskrivning eller i Vänsterns? Det får vi snart reda på?Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 30 aug 2006 17:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: