sourze.se
Artikelbild

Fler feminister - färre mansgrisar!

"Under valrörelsen kommar jag att bila runt i min antiporrbil och rycka ut mot våldtäkter, prostitution och andra typer av sexism i Stockholm. Vi kommer att protestera mot mansgriseriet varthän det dyker upp."

Sverige utnämns ofta till världens mest jämställda land. Stockholm brukar också benämnas som bäst på huvudstadsnivå. Vi tycks ha fler pappalediga än någon annanstans på klotet, våldtäktsjour på akuten och många framgångsrika företag som leds av kvinnor. Bäst i klassen. Varför då gnälla ni har det ju redan så bra?!

Så brukar det ofta låta i diskussionen om att vi ska vara nöjda med att kvinnor och män kommit så långt på jämställdhetsfronten jämfört med andra länder. Men många av oss är varken stolta eller nöjda utan möter en helt annan vardag, rädsla och otrygghet som gör att vi inte stilla kan sitta passiva längre.

Är du också förbannad över att läsa i tidningen om nya våldtäkter varje dag? Känner du dig illamående över ökad kvinnomisshandel, prostitution och sjuka könsroller? Upplever du dig trött på att alltför många män tycks se
kvinnokroppen som en leksak? Eller är du bara frustrerad över att jämställdhetsarbetet går så sakta?

Om du känner igen i denna bild så tillhör du nog den grupp som retat sig på bilarna som kör omkring på gatorna med bilder på halvnakna kvinnor för att göra reklam för Stockholms porrklubbar. I tio års tid har dessa porrbilar förpestat Stockholms gator och blivit en symbol för mansgriseriet. Men vi är många som vill sätta stopp för mansgriseriet, som vill visa att en annan mansroll är
möjlig och som vill skapa jämställda motbilder. Därför kommer jag att under valrörelsen bila runt i min antiporrbil och rycka ut mot våldtäkter, prostitution och andra typer av sexism i Stockholm. Vi kommer att protestera mot mansgriseriet varthän det dyker upp. Men detta kräver en ny politik:

Mota mansgriseriet i tid
- feministiska planer i förskolan, mer pappaledighet och könsrollsarbete i skolan

Vägra mansgriseriets vardagsrädsla
- tillåt pepparsprej, feministiskt självförsvar och kvinnofridshundar

Mansgrisfria stadsmiljöer:
- upplysta parker, fler poliser och larmsystem

Trygga offren för mansgriseriet
- kvinnojour i varje kommun, skarpare besöksförbud och asyl för kvinnor som flytt från förtryck

Sätt dit mansgrisarna
- hårdare sexköpslag, kommunarrest och fotboja för grova kvinnomisshandlare

Stockholm må vara världens mest jämställda huvudstad, men det säger ganska lite egentligen då konkurrensen ju inte är knivskarp. Vi är samtidigt knappast heller Sveriges mest progressiva feministiska stad. Städer som Gävle har satsat mer på spännande projekt om jämställdhet i förskolan. I Umeå sjuder feminismdebatten som ingen annanstans. Även Växjö har profilerat sig genom åren som medveten stad. Mansgriseriet är inget för evigt givet. Dags att profilera Stockholm.


Om författaren

Författare:
Birgitta Ohlsson

Om artikeln

Publicerad: 23 aug 2006 16:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: