sourze.se

Trollkarlen Reinfeldt

Hur ska alliansen skapa fler jobb i Sverige? Vad är det för trollstav Reinfeldt ska dra upp ur alliansens magiska låda som i ett ska fixa bort arbetslösheten i Sverige?

När de ultraliberala krafterna applåderar globaliseringsvågen, tittar de samtidigt bort när horder av människor flyter arbetslösa förbi i kölvattnet. Och så pratar de om sänkt a-kassa.

"Det ska löna sig att jobba" säger moderaterna. Självklart. Men hur mycket ska det svida för den som är arbetslös?

Det känns som om vårat samhälle håller på att delas in i "dom som har jobb" och "dom som går på bidrag". Och däremellan finns en stor avgrundsdjup klyfta av irritation, avundsjuka, fusk, svartjobb och orealistiska framtidsvisioner.

Reinfeldt menar att de företagare han pratat med skulle anställa fler om det bara blev "lättare" att anställa. Pratar vi om sänkta arbetsgivaravgifter? Fine. Då kanske småföretagen slipper ha svart arbetskraft i fortsättningen. Idag är ju skattebortfallet från den svarta arbetskraften ca 60 miljarder om året. Med sänkta arbetsgivaravgifter kanske det skulle gå plus minus noll…

Det är knappast inom offentlig sektor alliansen ska skapa nya jobb. Nej, där ska det istället privatiseras och effektiviseras. Detta leder förmodligen dessutom till färre personal och fler arbetslösa. Inom service- och tjänstesektorn då? Ja, kanske. Fler telefonsäljare med lön baserad på provision för något konstigt nystartat företag med konstiga produkter som ingen vill ha, startade av alliansens vassa entreprenörer som ska sälja produkter till folk som inte längre har några pengar att betala för dess produkter.

Och vad hände med pigavdragen? Fler barnflickor och städerskor i hem för dom som har råd? Fast till lägre lön än de svartjobbande polska städerskorna.

Alliansen kanske har fler ess i rockärmen. Kanske ska man ordna jobb inom sektorer vi inte visste fanns - eller som för länge sedan var utdöda - för löner som också var för länge sedan var utdöda. Men i så fall kan vi väl lika gärna börja dela på jobben på allvar och införa 6-timmars arbetsdag!

Visst finns det en hel del man skulle kunna göra för att luckra upp på arbetsmarknaden och göra det enklare för företagandet. Men att som alliansen tro att det skulle finnas en snabb fix-it lösning är att vara lite väl blåögd. Kanske skulle utökade möjligheter för folk att starta eget med bibehållen a-kassa under en period vara en lösning. Det skulle helt klart sätta fart på konsumtionshjulet i varje fall. Säg ett år med dessa generösa regler.

Det finns en stor risk med alliansens förslag om minskade bidrag. Risken att samhällskonsumtionen skulle minska. Detta så livsviktiga syre för hela vårt samhällsmaskineri. Det som gör att hjulen rullar och så många affärer blomstrar idag. Ja, alliansen får akta sig så att dom inte biter sig själva i svansen.

Som ni hör har jag svårt att tro att alliansen skulle kunna skapa alla dessa nya jobb som dom vill låta påskina. Visst måste något göras, men man får inte offra de arbetslösas trygghet. Vilken trolleriskola har alliansen gått, som inte utländska politiker känner till? Harry Potters? Vita grodor hoppar ur munnen på Reinfeldt. Han säger till oss "kyss dom" och det blir till guldriksdaler. Jag hoppas att det är sant, men jag tror att det är ett trolleritrick.


Om författaren

Författare:
Anna Drangel

Om artikeln

Publicerad: 15 aug 2006 16:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: