sourze.se
Artikelbild

Har den starkare alltid rätt?

För sjunde gången på 30 år invaderades Libanon av ockupationsmakten Israel. Först Afghanistan, sen Irak och nu Libanon invaderas av stormakterna och Syrien samt Iran står på tur.

Den starkare har alltid inför Gud och världen rätt att genomdriva sin vilja, sa Adolf Hitler!

För sjunde gången på 30 år invaderades Libanon av ockupationsmakten Israel. Först Afghanistan, sen Irak och nu Libanon invaderas av stormakterna och Syrien samt Iran står på tur. Land efter land invaderas på grund av falska anklagelser. Civila, mest barn och kvinnor, mördas brutalt av statsterroristen och ockupationsmakterna och det kallas "kriget mot terrorismen".

Condolezza Rice återvände hem till USA efter åtta dagars meningslös resa till regionen. Hon borde börja sin resa med ett krav på eldupphör och starta en dialog med olika parter. Rice insåg att hennes besök i Beirut inte var någon vidare idé. Libaneserna som hade förlorat 30 barn efter massakern i Qana var inte på humor att tala med utrikesministern.

Det finns inget försvar för Hizbollah att provocera fram ett krig. Hizbollah borde avväpnas och internationella styrkor samt Libanons nationella arme borde ta över södra Libanon. Eldupphör och vapenvila borde vara omvärldens krav på både Israel och Hizbollah.

Om man har läst "Mein kampf" av Adolf Hitler, känner man igen att Hitler applicerade Darwins biologiska teser om kampen för tillvaron och det naturliga urvalet på det mänskliga samhället som om människan inte på något sätt skilde sig från djuren. Denna falska analogi skulle sedan kosta många miljoner människor livet. 1923 sa Hitler i ett tal: "Överallt i naturen pågår en väldig kamp mellan styrka och svaghet. Den starke segrar alltid över den svage. Den starke har alltid inför Gud och världen rätt att genomdriva sin vilja." Och tio dagar före andra världskrigets utbrott hetsar han cheferna för armen, marinen och flygvapnet: "Gå brutalt fram… Den starkare har rätt." Den som vill leva måste slåss" är en av vulgärdarwinismens och Hitlers huvudteser som också genomsyrar en av hans monologer sommaren 1939: "Åt min efterträdare måste det ovillkorligen finnas kvar anledningar att börja nya krig ... Ett nytt krig inbyggt i varje fredsfördrag. Det är Rom! Det är statskonst!"

Gårdagens mobbade har blivit dagens mobbare. Israel har lärt sig mycket av andra världskrigets händelser. Det verkar att israelerna börjar tro på att "Den starke har rätt och segrar alltid över den svage" särskild om västvärlden håller med.

Libanon började blomstra till och liberala krafter trädde fram. Demokrati skapas inte, demokrati är en process som utvecklas med tiden. Libanon tog avstånd från Syrien och kastade ut syrianska styrkor på ett demokratiskt sätt. Det enda libaneserna behövde var tid att bli av med Hizbollah eller tvinga Hizbollah till avväpning och en politisk karriär om de vill vara kvar i Libanon. Om västvärlden verkligen ville ha demokrati i Libanon och regionen, vad var det som gick fel? Varför massakern av barn och civila tillåts? Varför kan inte EU och FN visa en starkare sida och bekämpa fundamentalism och våld mot civila? Eller är västerländsk demokrati bara hypokrati? Jag försvarar inte någon och står inte på någons sida men jag undrar hur man kan tillåta att barn, kvinnor, gamlingar, sjuka och det blomstrande Libanon drabbas av konflikten mellan Israel och Hizbollah. Världen behöver ett starkare FN!


Om författaren

Författare:
Behzad Dariusson

Om artikeln

Publicerad: 04 aug 2006 12:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: