sourze.se
Artikelbild

Låt singelkvinnor få insemination

"Förmågan att ge ett barn kärlek, trygghet, omsorg och respekt sitter inte i en persons sexuella läggning, kön eller partnerrelation utan i individens individuella förmåga att vara en bra förälder."

Tänk er följande exempel. Stina är gift med Anders. De har svårt att få barn tillsammans och beslutar sig efter ett par års försök att satsa på hjälp via sjukhus genom insemination. Bravo, säger pappa staten och subventionerar det hela. Det blir inget barn ändå trots flera försök och Stina lämnar Anders efter att de glidit isär. Stina blir något år senare för första gången i livet förälskad i en kvinna, Anna, och de registrerar partnerskap. Barnlängtan värker i Stinas hjärta. Helt okej, säger pappa staten som genom ett lagförslag från riksdagen som kom i juni 2005 öppnade upp för lesbiska par att få tillgång till donatorinsemination. Det lyckas dessvärre inte denna gång heller. Stina och Annas relation dör så sakteliga ut. Stina trivs som singel och känner att hon i sig är en stark person redo att skapa ett eget liv. Men hon bär fortfarande drömmen om att bli mamma. Men icke sa nicke, nu säger pappa staten stopp och belägg! Som ensamstående kvinna får du inte tillgång till insemination i det jämställda och frigjorda Sverige. Det är helt okej att du går och raggar upp vilken man som helst på krogen för ett engångsligg för att komma åt hans sperma, men du kan inte på en klinik få en insemination. Felet är att du inte är flata som bor med fru eller heterokvinna med make utan valt singellivet frivilligt eller ofrivilligt. I konservative George W. Bush USA och i exempelvis Danmark och Holland finns dock redan denna möjlighet.

Lagen borde ändras så att ensamstående kvinnor får tillgång till assisterad befruktning på samma sätt som homo- eller heterosexuella kvinnor sammanboende i par. Vi måste vara medvetna om att begreppet familj har vidgats genom åren från att enkom först ha inkluderat den traditionella kärnfamiljen med mamma, pappa och barn till att numera i västerlandet också inkludera homosexuella relationer och allt större samhällelig acceptans för ensamstående hushåll. Denna utveckling är viktig, välkomnad och kort sagt en prägel av det moderna samhälle vi lever i.

Förmågan att ge ett barn kärlek, trygghet, omsorg och respekt sitter inte i en persons sexuella läggning, kön eller partnerrelation utan i individens individuella förmåga att vara en bra förälder. Redan i dag finns många barn till ensamstående kvinnor och det är en växande grupp individer som väljer att skaffa barn utan partner.
I dag tillåts ensamstående att adoptera barn, men får inte tillgång till assisterad befruktning. Detta bör ändras och ingen ska bli diskriminerad utifrån sin relationsstatus på detta fält. De allra flesta ensamstående kvinnor som väljer att skaffa barn på egen hand har tänkt igenom frågan mycket noggrant. Barnen blir därför vanligen extra planerade och efterlängtade.


Om författaren

Författare:
Birgitta Ohlsson

Om artikeln

Publicerad: 27 jul 2006 11:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: