sourze.se

Vänstern gör aldrig upp med sin historia.

"Sedan Uppdrag gransknings avslöjande hösten - 04, om vänsterpartiets medlöperi till forna sovjetunionen, borde partiet – om inte tidigare, så efter – rensat ut kommunistsympatisörerna."

Sedan Uppdrag gransknings avslöjande hösten - 04, om vänsterpartiets medlöperi till forna sovjetunionen, borde partiet – om inte tidigare, så efter – rensat ut kommunistsympatisörerna.
Partiledaren och kommunisten Lars Ohly sa visserligen hösten – 05: att han funderar på att sluta kalla sig kommunist. Vad nu det hjälper om man fortfarande har en övertygelse om att revolutionär socialism är bäst och dessutom föredrar en kommunistisk diktatur i Kuba, framför en demokratiskt vald president?

Men nu har det sovjetvänliga partiet fått en person och ett problem som är större än partiledarens fåniga självbekännelser. Vid årsskiftet fick vänsterpartiet en ny medlem. En man som alltid har varit vänstervriden - för att inte säga sovjetkommunist i ord och handling. Han har nämligen sålt svenska försvarshemligheter till forna Sovjetunionen: Stig Bergling numera Stig Sundholt. Storspionen förklarar i Aftonbladet att det som fick honom till vänsterpartiet var äldrevårdspolitiken och i Svenska Dagbladet deklarerar han: att han alltid delat kommunismens grundtanke. Varför skulle han annars sålt hemlig information till Sovjetunionen.

Å ena sidan är spionen Bergling/Sundholts inträde i v ännu en bekräftelse på att även en landsförrädare välkomnas att representera ett parti, som utger sig utåt för att ta avstånd från gamla sovjetkommunismen. Det hade denne förhoppningsvis och med all rätt inte fått i något borgerligt parti. Å andra sidan kan man också, som grunddemokrat, se Berglings medlemskap och ambitiösa uttalande om politiskt engagemang, som en trumf för demokratin: ty i denna har alla rätt att engagera sig politiskt och utnyttja dess hörnstenar; demokrat som antidemokrat, kriminell som laglydig. Det är trots allt en negativ rättighet att ha en bild på Lenin, på partiexpeditionen och säga som före detta vänsterledaren Gudrun Schyman att "delar av Lenins läror gäller fortfarande". Dock bör storspionens eventuella trovärdighet, som folkvald, visa sig genom antal kryss på valsedeln.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 25 jul 2006 15:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: