sourze.se

Sverige-Tyskland på lördag: 3-1 som 1958?

"På lördag spelar Sverige emot Lahm, Schweinsteiger, Ballack, Lehman, Klose med flera. Kanske blir det som när Sverige och Västtyskland möttes i VM 1958 på Ullevi i Göteborg, seger för Sverige."

Englands förbundskapten i fotboll, Sven-Göran Eriksson har tydligen kvinnotycke. Framför allt med Fru Fortuna. För tur hade England mot Sverige. 2-2 blev det och England vann VM-gruppen före Sverige och slipper att möta värdnattionen Tyskland.

Nu blir det en magisk midsommardag i München för Sverige och Tyskland. Få se vem som får blommor i håret efter den matchen. Före matchen mellan Sverige och England pratades det mycket om sviten. Sverige hade inte förlorat mot England på 38 år, inte sen 1968, i en helt annan tid. Mest pratade engelsmännen om "the swedish thing" som bara måste tvättas bort. Svennis ville så desperat vara den förbundskapten som äntligen kunde besegra Sverige.
Trots ledning med både 1-0 och 2-1 lyckades svenskarna komma tillbaka in i matchen. Sviten håller fortfarande. Firma Allbäck-Larsson gjorde det igen i Ibrahimovics frånvaro. Marcus Allbäck nickade in kvitteringen på ett makalöst vackert sätt 51:a minuten. Henrik Larsson tofflade in kvitteringen i den 90:e matchminuten. Men Sverige hade också två ribbträffar av Olof Mellberg och Henrik Larsson. En boll där Steven Gerrard räddade på mållinjen och andra halvchanser.

Joe Cole, Englands bäste spelare sa efter matchen att England borde ha "dödat" matchen före pausen. Visserligen spelade Sverige upp sig i den andra halvleken men hade inga direkta farligheter. Enligt Cole. Så talar självöverskattade engelsmän. De som uppfann spelet fotboll, vann VM på hemmaplan 1966 på ett kanske felaktigt dömt 3-2-mål. Ett England som lever på drömmen om imperietiden, som inte byggt ett nytt hus sen början av 1900-talet och som har vattenledningar utanpå huset och vars kulinariska höjdpunkt stavas fish and chips. Chipsen är vad övriga världen kallar pommes frites.

Det blev en gastkramande tillställning i Köln. Det blir det allt som oftast när Sverige spelar nuförtiden. Men Sverige under trulige Lars Lagerbäck visar moralisk resning och ger aldrig upp förrän efter sista sparken. Det kan räcka långt i VM - trots att Tyskland kommer att ha ett massivt stöd från 80 miljoner. Ett stöd som kan vändas emot laget om de inte presterar. Där ligger Sveriges chans. Att Tyskland får prestationsångest, blir pressade, låsta och nedkämpade. Men Tyskland är jättefavoriter. Det var någon som sa att fotbolls-VM, där blir det oavgjort efter 90 minuter och så vinner Tyskland på straffar. Senast Sverige spelade mot Tyskland i VM var 1974 också i Tyskland, eller Västtyskland som det hette på den tiden. Tyskland vann med 4-2 och tog hem VM-bucklan i finalen mot Holland. Då hette hjältarna Beckenbauer, Gerd Müller, Sepp Maier, Rainer Bonhof, Uli Hoenes, Overath.

På lördag spelar Sverige emot Lahm, Schweinsteiger, Ballack, Lehman, Klose med flera. Kanske blir det som när Sverige och Västtyskland möttes i VM 1958 på Ullevi i Göteborg, seger för Sverige. Sverige vann med 3-1 efter ett fantastiskt mål av Kurt Hamrin, där han lullade omkring i slutet med nedhasade strumpor, ville få tiden att gå, Sverige ledde ju med 2-1 och Tyskland hade en man utvisad. När tyskarna sen ville ta bollen lurade Kurre en efter en, kom ned till kortlinjen och sköt bollen i mål utan nästan någon vinkel alls. Gunnar Gren stod helt fri framför mål och skrek efter bollen men Hamrin valde den svåra vägen.

En historia säger att det spelades kort dan innan och Gren hade förlorat men inte betalt skulden. Strax innan Hamrin skulle spela bollen till fristående Gren hördes från annan svensk: "passa inte den snåle fan!" Det blev en frimärksklassiker istället. Sverige förlorade VM-finalen på Råsunda i Stockholm mot Brasilien men det är en helt annan historia.

Fotbolls-VM lever fortfarande för Sveriges del. Åker Sverige ut, kan man glädja sig åt Brasilien, Argentina, Spanien, Portugal, ja, varför inte Tyskland och England. Fotbollen har inga gränser.


Om författaren

Författare:
Lars Bred

Om artikeln

Publicerad: 21 jun 2006 17:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: