sourze.se

Studenten... Ack ja... !?

"Vi har tagit studenten, fan va vi är bra…"

Idag den 9 juni tar många studenten och hoppas på en ljus framtid. Nu ska tolv års "slit" ge utdelning och framtiden danas. Släkt och vänner...

Studenten… Ack ja… !?"Vi har tagit studenten, fan va vi är bra…"

Idag den 9 juni tar många studenten och hoppas på en ljus framtid. Nu ska tolv års "slit" ge utdelning och framtiden danas. Släkt och vänner gratulerar och förhoppningsvis ler den citrongula solen på en havsblå himmel. Studentmössan gör en luftfärd och nu öppnas den första flaskan Moët & Chandon. Om hörnet väntar vuxenlivet och alla är såklart nyfikna på vad som ska hända. När studentfrukosten och senare studentfesten är över väntar morgondagen med sitt kanske ibland elaka ansikte - verkligheten. Den vita smokingen och aftonklänningen är borta och vardagen tar över. Många upptäcker snart en saknad efter klasskamrater, vissa lärare, luciafirandet, tryggheten…. och upp dyker tanken att skollivet kanske inte var så tokigt ändå.

Som redan Sören Kierkegaard sa: "Med frihet föds ordet ansvar och nu kommer också ordet ångest upp på scenen." Många blir förvirrade och vet inte hur de ska köra i rondellen utan följer strömmen - enklast. För de flesta börjar vuxenlivet med att försöka hitta ett sommarjobb och som alltid är det också här kontakter som gäller. Annars blir det att bege sig till arbetsförmedlingen och att igen upptäcka "Kejsarens nya kläder". Nu ska också den nykläckta studenten ta beslut om att kanske studera vidare. Lönar det sig att studera? Vad ska jag studera till? Finns det jobb när jag är klar om fyra/fem år? CSN - ett arbete vid sidan om? Kan föräldrarna stötta? Var finns svaren och är det rätta svar?

Hösten kommer med regn och rusk. Nätterna blir längre och beslut måste tas. Rätta beslut. Kanske ska jag ta ett friår och resa jorden runt - glömma bort morgondagen och bara leva. Vem har sagt att livet enbart består av arbete och skola! Jag vill leva för dagen och morgondagen får ha sina egna bekymmer. Barn? Många av kvinnorna ser inte make och barn som den ultimata lyckan. Barn kan komma om tio kanske tjugo år. Nu gäller det egna jaget fullt ut… resa… månsken vid stranden… grilla med kompisarna… vandra hand i hand vid strandkanten… bara leva idag… eller?

De har sopat sin port, de har stängt sin dörr
för all vind som blåser förbi.
Ja, här sova de nu - de som levde förr,
de som sörjde och log som vi.

Nils Ferlin


Om författaren

Författare:
Kjell Ekborg

Om artikeln

Publicerad: 09 jun 2006 14:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: