sourze.se

Årets Mamma

Min förhoppning grusades. Åter kan jag läsa att man - läs Aftonbladet - utsett ÅRETS MAMMA. Pernilla Wahlgren, 38 år, blev årets SUPERMAMMA och här slog hon bl.a. drottning Silvia

Årets mamma!


Min förhoppning grusades. Åter kan jag läsa att man - läs Aftonbladet - utsett ÅRETS MAMMA. Pernilla Wahlgren, 38 år, blev årets SUPERMAMMA och här slog hon bl.a. drottning Silvia som hamnade på tredje plats. På andra plats hamnade Tilde de Paula, 33 år.

Förra året kunde jag också läsa i en veckotidning om Årets Mamma och jag formulerade mig då så här: På kvällen tar jag en promenad och vid Hue Vangs tobaksaffär stirrar en löpsedel ut mot en öde trottoar: "Årets Mamma!" Vilken galenpanna har hittat på detta vansinne? Det skulle vara skottpengar på dessa tidningar. Finns det inget annat att skriva om så är det bättre med en blank sida.

Damen från Kalmar står framför sitt radhus med gubbe och fyra tillsynes välartade ungar. Vid carporten står Volvon, nytvättad och vaxad. Hennes hår ser ut att vara nypermanentat, och sommarklänningen klär den solbrända kroppen. Hon jobbar heltid som personalrekryterare på ett bemanningsföretag. Hon går på gym tre dagar i veckan och leder dessutom en motionsgrupp för överviktiga. Själv är hon trådsmal. En dag i veckan går hon på datakurs för att lära sig den nya tekniken fullt ut. Städhjälp behövs inte till radhuset. I ungars skola är hon också aktiv som klassmamma. Det enda som saknas i artikeln är vad fan gubben sysslar med.

Mina tankar går till de mammor som är ensamstående och kämpar varje dag för att överleva. Tittar på varje krona. Visst skulle dessa också vilja utveckla sig och ge sina ungar av all världens överflöd, men de saknar resurser trots vårt jämlika samhälle. Aldrig kommer heller deras bild på en löpsedel. Den slutgiltiga frågan blir: "Vem är årets Mamma?" och när kommer någon på att kora årets pappa, farmor, mormor… ?

Verkligheten är en helt annan. Varje år dör tio barn av våld. Sjukhusen får under samma tid ta emot flera tusen barn som utsatts för övergrepp, att då tala om "Årets Mamma" skulle det vara skottpengar på. Pojkar i tonåren har blivit misshandlade och bland flickorna har en tredjedel utsatts för sexuella övergrepp. Mörkertalet är stort! Här kommer det nu också fram att övergreppen i hemmet är större för flickorna än pojkarna. I skolan får däremot pojkarna ta den största smällen. När frågan kommer upp på politikerna bord finns det inga pengar till ett kriscentrum för barn. Nej, ordningen måste ha sin gång - socialtjänsten, polisen… var finns barnen, omtanken och ödmjukheten… "Årets Mamma" ett stort blähaa!

Därmed inget ont sagt om Pernilla Wahlgren, hon är säkert en duktig mamma!


Om författaren

Författare:
Kjell Ekborg

Om artikeln

Publicerad: 31 maj 2006 16:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: