sourze.se

Vem får vara barn?

Stans barn lyser med sin frånvaro. Parkerna, som förr var fyllda med stojande ungar ifrån tidig morgon till sen kväll, är nu tomma. Inga toppaluor ligger på gröngräset som fotbollsmål...

Vem får vara barn?


Stans barn lyser med sin frånvaro. Parkerna, som förr var fyllda med stojande ungar ifrån tidig morgon till sen kväll, är nu tomma. Inga toppaluor ligger på gröngräset som fotbollsmål och de grunda betongbassängerna är i de flesta fall borta eller igenfyllda med sand. Borta är segelbåtarna och badbollarna som färgade himlen full av små regnbågar.

Var finns då alla barn? Det finns inget som heter barndom i dagens moderna samhälle. Nuförtiden ska barn aktiveras redan efter första andetaget. De ska tränas och formas inför vuxenlivet för att bli framgångsrika. Föräldrarna överglänser varandra i barnens aktiviteter. Det gäller att inte missa den minsta kurs. Allt ska finnas där - datorn, frivilliga musikskolan, danslektionerna, tennistimmarna och på vintern ishockey, skidor… för att inte tala om babysim, babymassage, babybio… snart får det vara slut på alla dessa påhitt som inte ger mer än klirr i kassan för alla arrangörer.

Var blev det av barnens uppfostran till att bli en hjälpsam individ? Förr en självklarhet… reste sig för gamla på bussen… höll upp dörren… hjälpte till med barnvagnen… ett samhälle utan hjälpsamhet är snart vid ättestupan. Många tycks ha glömt bort ordet vänlighet, ett ord som ligger till grund för omtanke, empati och ödmjukhet. Utan vänlighet -inget samhälle!

När mamman och pappan somnar på kvällen har de ett rent samvete. Ingen kan anklaga dom för att inte bry sig om sina barn, och tanken på en barndom med pussel, stycken, dockor, bilar, sagor och färgkritor har de aldrig ens funderat över.

Vart tog barndomen vägen? Varför får barn idag inte leka med Barbie tills de är 12-13 år? Ingen vuxen slår näven i bordet mot all förnedrande reklam. Vart man går i stan, och på bussar och tåg, ser man dessa benrangel i sina stringtrosor. Småttingar på 4-5 år går i toppar, och jag undrar då vad de har att dölja? Pedofiler, ja inte är det konstigt att dessa blir fler och fler med alla dessa lättklädda ungar.

Modeindustrin har bara ett mål framför ögonen, så hög avkastning som möjligt och för varje år allt högre vinstkrav. I år blev vinsten 17 miljarder men vänta till nästa år då räknar vi med minst 25 miljarder i vinst. När denna vinst presenteras har ytterligare tusen tonåringar tagit livet av sig och tusen till ser ut som benrangel. I de fina salongerna bubblar den rosa champagnen och kristallglasen sjunger: Vi vill ha mer, vi vill ha mer, pengar… pengar… pengar… !


Om författaren

Författare:
Kjell Ekborg

Om artikeln

Publicerad: 27 maj 2006 20:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: