sourze.se
Artikelbild

Tipton Three baksidan av 11:e september

Tortyrfilmen The Road to Guantanamo ger publiken en annan sida av västvärldens terrorkrig mot Usama bin Laden. Kanske en sida vi inte vill se.

Titel: The Road to Guantanamo
Speltid/genre: 95 min., dramadokumentär
Land: Storbritannien, Afghanistan, Pakistan, Iran
Regi: Michael Winterbottom och Mat Whitecross.
Huvudrollsinnehavare: Rizwan Ahmed, Farhad Harun, Waqar Siddiqui och Arfan Usman.
Betyg: VG
Sverigepremiär: 5 maj

Hösten 2001 lämnar Asif Iqbal, Ruhel Ahmed och Shafiq Rasul Tipton, Storbrittanien och åker till Pakistan. Syftet är att planera ett bröllop och upptäcka en del av sina rötter även om de alla nu är britter både till både uttal, intressen och medborgarskap. Efter att ha sett en del av Pakistan och sedan en gjort en resa in över den Afghanska gränsen hamnar de på fånglägret Camp Delta i Guantánamo Bay på Kuba.

Ett missförstånd och lite väl naiv nyfikenhet gör upptäcktsresan till en mardröm då de hamnar mitt i den amerikanska attacken mot Afghanistan. Misstänkta för att vara terrorister interneras trion och förhörs oavbrutet av brittiska och amerikanska militärer som gör allt för att få dem till falska erkännanden.

"Tipton Three" som de pojkiga britterna i tjugoårsåldern kom att kallas, spärras in över två år utan rättegång. "The Road to Guantanamo" är en välregisserad dramadokumentär om en verklig händelse som ger publiken en annan sida av västvärldens terrorkrig mot Usama bin Laden och nätverket Al Qaida. De faktiska personerna intervjuas och varvas med dramatiserade bilder av deras återberättande.

När Asif, Ruhel och Shafiq släpptes i mars 2004, hade inget åtal väckts. Berättelsen om förhållandena under fångenskapen i världens idag mest ökända fångläger är plågsam och partisk men troligen rätt sanningsenlig. Rekommenderas till dem som tror att demokratier inte tillämpar samma metoder som diktaturer för att försvara sig.

Winterbottom är dock inte lika vass här som i sin tidigare film "24 hour party People", från 2002, och detta debattinlägg hade kunnat förbättras genom att vara lite mindre partisk. Det blir intressant att se hur Winterbottoms kommande film "Murder in Samarkand" artar sig.


Om författaren

Författare:
Per Hånell

Om artikeln

Publicerad: 01 maj 2006 11:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: