sourze.se

Poliser hetsas att bötfälla!

Sveriges alla poliser uppmanas nu av sina chefer att bötfälla fler medborgare för bland annat trafikförseelser. Detta som en följd av ett nytt nationellt koncept beslutat av Rikspolisstyrelsen.

Poliser runtom i landet får nu tydliga direktiv om hur de skall bli effektivare inom brottsbekämpningen. Rikspolisstyrelsen RPS med Stefan Strömberg i spetsen har lanserat en ny underrättelsemodell PUM som skall leda till att polisen lättare skall kunna identifiera problemområden och tillhörande kriminalitet. Syftet med hela modellen lär vara att polisen lättare skall kunna redovisa till politikerna på vilka områden de satsar sina resurser. Tidigare har det varit lite si och så med detta och helt klart har varit att något måste göras. Den nya modellen kommer förhoppningsvis leda till att fler brott klaras upp, och det är vi alla betjänta av.

Att denna modell också innebär att samtliga poliser i landet åläggs att skriva ut ett skiftande antal ordningsbot per befattningshavare, kanske inte kommit media till kännedom. En poliskälla uppger att poliserna i yttre tjänst får ett krav att de skall skriva minst 30-50 böter per årpå vissa håll betydligt fler. De poliser som inte kommer upp till beslutat antal böter kallas upp till sin chef och får förklara sig. Den minnesgode kommer ihåg situationen hos trafikövervakarna lapplisorna för ett antal år sedan när dessa tävlade inbördes om vem som skrev ut flest parkeringsböter. Vid det tillfället fördes statistik på parkeringskontoren och den som lappade flest bilar fick ett pris eller någon form av erkännande från sin arbetsgivare.

Rps har alltså beslutat att mäta polisers effektivitet i antalet utfärdade böter per polis. Att det finns flera poliser med intellektuell kapacitet som kanske hellre pratar folk tillrätta eller ger ett brottsoffer ovärderligt stöd i en svår situation, verkar inte intressera Rps. Enligt samme poliskälla finns det ett stort antal kompetenta och medmänskliga poliser som kanske inte skriver ut så mycket böter men som i stället får dagens ros i tidningen för väl utfört arbete. Stöd till brottsoffer och andra former av hjälp går nämligen inte att mäta. Det gör däremot antalet indrivna böteskronor till staten.

Frågan politikerna måste ställa sig är därför; Vill vi ha nitiska och småaktiga poliser som bötfäller minsta felbeteende i tex trafiken i sin iver att nå upp till chefens uppsatta mål, eller vill vi ha poliser som besitter förmågan att kommunicera?

Frågan tål att diskuteras!


Om författaren

Författare:
Göran Larsson

Om artikeln

Publicerad: 29 mar 2006 11:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: