sourze.se
Artikelbild

Krig, sex och parfym

"Kapitalismen skapar inte bara makt och pengar åt ett fåtal, den skapar välstånd åt alla." Så brukar det heta, men det är ju som alla vet rent nonsens.

De rika har blivit rikare och de fattiga har blivit fattigare. Alla påståenden om motsatsen är desinformation. De 100 rikaste på Forbes världslista har tillsammans större förmögenhet än vad tjugofem av världens fattigaste länder har i sammanlagd BNP.

Även i världens rikaste länder är dessutom miljoner, och åter miljoner, människor, beroende av nödhjälp för att överleva. Och detta beror sannerligen inte på höga skatter utan på låga löner och arbetslöshet. Slopa socialbidragen och a-kassan i EU och USA och samhällena kollapsar. Om inget annat, så på grund av den sociala oro detta skulle åstadkomma. Inga andra än överliggare från tokvänstern skulle välkomna en sådan "revolutionär situation".

Redan pyr det förresten av missnöje både här och där. Senaste veckan har kravaller och bilbränder drabbat Paris, Milano och Aten. Protesterarna har gällt kapitalets krav på sänkta löner och försämrade arbetsvillkor. I Aten brändes franska bilar i solidaritet med förortsungdomarna i Paris. När sedan medelklassens barn på Sorbonne i Paris i helgen fick känna polisbatongerna vina, börjar läget påminna om 60-talets.

Kampen om oljan och andra naturresurser har ökat faran för världskrig. Kina, Ryssland, USA och Japan rustar och ökar anslagen till krigsmakten i accelererande tempo. Igår avslöjades att USA och England tillsammans - i strid med nedrustningsavtalet - håller på att utveckla en ny typ av kärnvapen.

USA fortsätter att skramla med vapen mot Iran. Som vanligt är Bush dåligt underrättad när han senast sa att motståndet mot USA:s ockupation av Irak sker med sprängladdningar tillverkade i Iran. Fakta är att i Irak finns tonvis med sprängmedel och vapen som gömdes av Saddams officerare när USA anföll. Det är denna arsenal irakier nu använder. Bush vill anfalla Iran för att lägga beslag på olja, därför hans fortsatta lögner.

Samtidigt hotar Iran och Venezuela att överge dollarn som betalningsmedel för oljan. Gör länderna slag i saken kommer dollarn att sjunka som en sten i vatten och hamna runt fyra kronor, där den rätteligen hör hemma med tanke på USA:s enorma budgetunderskott. Väst kommer att skaka i sina ekonomiska grundvalar.

Världens ledande supermakt styrs av en trojka vars omdöme och mentala hälsa ifrågasätts och man använder militär med starka intressen för tortyr och sexuella övergrepp.

De drivs av en ideologi som till och med Francis Fukuyama plötsligt tar avstånd från. Fukuyama är inte vem som helst, han kan kallas Bush ideologiska fader. Nu skriver han dock att neokonservatismen, som han alltså delvis är upphovsman till, kan arkiveras bland andra misslyckade ideologier världen hittills skådat. I samma arkiv där stalinismen, fascismen, maoismen och nazismen redan ligger. Fukuyama hänvisar till det misslyckade kriget och frånvaron av jublande folkmassor när USA "befriade" Irak.

Som ni alla förstår är inte allt frid och fröjd här i världen. Men lugn, bara lugn, det finns tröst.

I Paris kan man numera få sin alldeles egen parfym. Du blir helt ensam om doften. En doft som ger en unik känsla av sex och rikedom. En flaska 1 ½ l kostar uppåt 600 000 kronor. Men då är du garanterad att ingen annan i hela världen luktar likadant. Receptet på just din parfym placeras på säkert ställe i kassaskåp. Bara så du vet.

I vissa kretsar anses alltsåp höjden av mänsklig utveckling vara att världens rikedomar går till nyttiga ändamål, som krig, perversioner och parfym.Om författaren

Författare:
Roger Lord

Om artikeln

Publicerad: 14 mar 2006 09:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: