sourze.se

Barnen som tyvärr faktiskt finns

Fyra barn lever ensamma i en lägenhet i Tokyo. Deras mamma har övergivit dem och ingen tycks bry sig.

DVD-tips

Titel: Barnen som inte fanns Daremo Shiranai
Regi/manus/producent: Hirokazu Koreeda
Land/genre: Japan, drama
Foto: Yutaka Yamazaki
Skådespelare: Yuya Yagira, Ayu Kitaura, Momoko Shimizo, Hiei Kimura m.fl.

Japans tekniska och ekonomiska under har en baksida. Anonymiteten. Det kalla opersonliga, som här får ett ansikte, eller snarare fyra, då en barnaskara lämnas vind för våg i Tokyo.

Alla barn har olika pappor och eftersom hyresvärden inte godkänner flera barn i lägenheten får bara äldste sonen Akira visa sig. De fyra flyttar alla in med mamman till en början men hon försvinner regelbundet för att arbeta i en annan stad och inget av barnen får gå i skolan.

En dag försvinner modern. Hon lämnar lite pengar och en lapp där hon ber Akira att ta hand om sina syskon. Till en början fungerar det lite ensamma men relativt trygga livet i lägenheten bra. Men utan vänner och pengar bär det snabbt av utför. El och vatten stängs av och de olika fäderna som Akira kontaktar är inte intresserade av att hjälpa till.

Med vackert foto, vemodig musik och subtil mimik gör regissören, producenten och klipparen Koreeda samt skådespelarna en riktigt bra film trots minimal dialog och långsamt tempo.

Sorgsen men imponerad konstaterar man att "Barnen som inte fanns" är en lysande skildring av de barn som tyvärr faktiskt finns mitt ibland oss.


Om författaren

Författare:
Per Hånell

Om artikeln

Publicerad: 23 feb 2006 22:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: