sourze.se

Hugo Chavez och Venezuela

Venezuelas bolivariska revolution skapar utrymme för det tjugoförsta århundradets socialism enligt min förhoppning.

Jag har nu läst Richard Gotts bok ”Hugo Chavez and the bolivarian revolution”. Det var en intressant upptäckt. Särskilt då upptäckten av Latinamerikas främste frihetshjälte Simon Bolivar.

Bolivar föddes 1783 i Caracas och dog inte fyllda femtio år 1830. Som ung reste han till Europa först till Spanien mellan 1798 och 1801 och sedan till Frankrike och Italien mellan 1804 och 1807. Han stimulerades av den revolutionära atmosfären och han slukade arbeten av Voltaire och Rousseau. Han återvände till Venezuela år 1807 och ägnade sig nu helt åt Latinamerikas frigörelsekamp från Spanien. Venezuela förklarade sig självständigt den 5 juli 1811. Redan året efter hade spanjorerna återtagit landet och det skulle dröja tio år innan spanjorerna hade kastats ut från Venezuela. Bolivar arbetade hårt för att ena hela Latinamerika och hans befrielsestyrkor stred mot spanjorerna i Colombia, Ecuador, Peru och Bolivia. I stället för att enas stred staterna mot varandra. Bolivar gjorde ett sista försök att skapa en politisk union i Panama 1826. Man beslutade om en gemensam arme och flotta men beslutet fick ingen efterföljd. Strax före sin död i tuberkulos 1830 i Colombia sade Bolivar att Amerika var omöjligt att styra. Han var då på väg till en exil i Europa. Chavez delar inte Bolivars pessimism.

Chavez föddes 1954. Hans föräldrar var lärare och var politiskt aktiva. Vid 17 års ålder blev han soldat. 1974 deltog han vid 150-årsfirandet av slaget vid Ayacucho 1824 då Peru definitivt befriades från spanskt styre. 1982 svor och andra revolutionära officerare en ed liknande den som Bolivar svor i Rom 1805 då att befria Venezuela från det spanska oket, nu att befria och ena Latinamerika. Chavez startade den bolivariska revolutionära rörelsen. Han hade reagerat mot att 60 procent av befolkningen levde i svår fattigdom trots stora oljeinkomster. Samtidigt var de styrande partierna ytterst korrumperade. 1989 revolterade de fattiga i Caracas och militären inkallades för att slå ner upproret. I februari 1992 gjorde Chavez ett kuppförsök som misslyckades. Han satt i fängelse i två år. I december 1998 valdes Chavez till Venezuelas president med 56 procent av rösterna. Under sina sju år som president har Chavez vunnit åtta val. Hans viktigaste insats har varit att han har hjälpt de fattiga till en bättre tillvaro. 15 000 kubanska läkare har startat kliniker i slummen och på landsbygden. En viktig uppgift är att sprida den bolivariska revolutionen till övriga Latinamerika. Han försöker att upphäva USA:s hegemoni över regionen..

Ett klagomål mot Chavez är att han har kubaniserat Venezuela men slutresultatet kan bli att Kuba venezuelaiseras det vill säga att det införs lika fria val som i Venezuela på Kuba. Chavez hävdar att han kämpar för att införa det tjugoförsta århundradets socialism på den amerikanska kontinenten.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 06 feb 2006 01:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: