sourze.se

Ännu en trött svensk polisfilm...

Van Veeteren, Wallander och Beck... när ska vi få slippa dessa trista skrivbordsprodukter?

Titel: Moreno och tystnaden
Manus: Björn Carlström, Stefan Thunberg fritt efter roman av Håkan Nesser
Regi: Erik Leijonborg
Foto: Rolf Lindström
Skådespelare: Sven Wollter, Eva Rexed, Philip Zandén, Jan Waldekranz, Gösta Bredefeldt m.fl.
Speltid: 92 min.
Betyg: IG
Premiär: 27 jan. 2006

Den arbetssamma polisen Eva Moreno får en kväll ett samtal av en ung kvinna som kidnappats av en våldsam psykopat. Innan Eva hinner finna platsen har kvinnan avrättats, strypts med en plastpåse och mordplatsen eldats upp.

Rikspolisen skickar den unge och tempramentsfulle Jaan som Eva får tampas med genom polisjakten på mördaren. Ytterligare hjälp får Moreno av sin gamla poliskollega Van Veeteren som pensionerat sig och nu läser böcker och lyssnar på musik. Dock kan inte Van Veteeren låta fallet vara då fler kvinnor mördas.

Unga kvinnor plågas och medelsvensson sitter rädd i stugan och väntar på att "våldsvågen" ska gå över. En medelålders poliskommisarie går igenom personliga frågeställningar och man tjafsar och dricker mängder av kaffe på stationen, medan en erotisk laddning uppstår mellan en kvinnlig och manlig kollega.

Känner du igen upplägget?

Ja, tyvärr alltför väl. I Wallander, Beck och Van Veeteren får vi gång efter annan tråkiga, förutsägbara historier fyllda av stereotyper. Måste en plågad kommisarie lyssna på opera och dricka whiskey för att vi i publiken ska förstå att han är smartare än piketen som alltid är klädd i jeansjackor eller skinnjackor, ibland till och med både och?

Inte så spännande med andra ord, trots en gammal räv som Wollter, och en helt påhittad stad Maardam, troligen placerad någonstans i Tyskland eller Beneluxländerna av alla namn att döma.

Kan inte skurken vara något annat än en galning som var mobbad som barn eller en aggresiv sekt som hyllar en förvrängd gud?

De som gör svensk polisfilm borde kolla mer på hur danskar, britter och amerikaner gör sina polisfilmer rent tekniskt och manusmässigt och därefter finna sin egen väg istället för att göra dåliga kopior eller bara köra på i gamla hjulspår av klicheér.

Den enda roliga med Moreno och tystnaden är att karaktären Eva Moreno ser ut som Avril Lavigne.

Ändå sugen på polisfilm?

Se; Seven, Leon, Lasermannen, Heat, Copland, MillenniuM, Kommisarie Morse och Pusher alternativt Snuten i Hollywood och Rosa Pantern om du hellre garvar lite.


Om författaren

Författare:
Per Hånell

Om artikeln

Publicerad: 23 jan 2006 14:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: