sourze.se
Artikelbild

"Vi vill göra makten tydligare"

Svar på frågor ställda av Fredrik Vargas Friberg i en artikel här på Sourze den 2 januari.

I er utredning, vem bestämmer i landet Sverige i ert förslag för framtiden?
1. Vi håller på med vår utredning nu, vi har alltså inte lämnat våra förslag ännu. Men de kommer att handla om hur makten är fördelad mellan de tre politiska nivåer vi har idag: riksdag, landsting och kommuner. Vår utredning handlar alltså inte om hur mycket makt som den offentliga sektorn skall ha, däremot om hur den fördelas. Vår ambition är att göra makten tydligare. Det innebär att medborgarna skall ha lättare att se var makten finns, men också att politikerna skall få en starkare ställning i förhållande till den offentliga byråkratin.

Kan framtida beslut tagna av folket genom folkomröstningar ogiltigförklaras av författningsdomstolar?
2. Vi utreder inte alls grundlagsfrågor, sådana som om folkomröstningar och författningsdomstol.

Försvårar ni inte medborgarnas inflytande över den nationella politiken genom flytta generella och nationella frågor från riksdagen och smeta ut de som enskilda frågor för varje region i er framtida modell?
3. Du har rätt i att det kan finnas en risk för ett svagare politiskt inflytande om beslut flyttas från riksdagen och den nationella scenen till landsting/regioner där den offentliga belysningen kan vara svagare. Men det kan också förhålla sig på motsatt sätt: när beslut fattas centralt är de mer allmänna och anpassas sedan regionalt och lokalt genom den offentliga byråkratin. När de fattas lokalt och regionalt kan de bli tydligare och fattas mer direkt av folkvalda politiker.

Foto: Jan Gustafsson/Länsstyrelsen


Om författaren

Författare:
Mats Svegfors

Om artikeln

Publicerad: 09 jan 2006 17:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: