sourze.se

Mastermind - Wallander vid löpande bandet

"Berättelsen innehåller inte bara dåliga produktplaceringar och en mycket begränsad sfär som känns allt mindre trovärdig utan också rena plagiat från thrillerklassikern När lammen tystnar från 1991."

Titel: Mastermind
Regi: Peter Flinth
Manus: Stefan Ahnhem
Genre/speltid: Thriller, 102 min.
Land/år: Sverige, 2005
Foto/kompositör: Erik Kress, Adam Nordén
Skådespelare: Krister Henriksson, Johanna Sällström, Ola Rapace, Douglas Johansson, Mats Bergman, Angela Kovacs, Stina Ekblad, Michael Nyqvist m.fl.
Betyg: IG/G

Kvinnor dödas och plågas i lilla Ystad och polisen Kurt Wallander måste lösa fallen, om inte för sin egen prestige så för att han själv blir drabbad. En galning vill ta hämnd från ett tidigare fall och den lokala polisen inser efter diverse underliga omständigheter att de bland annat är målet för en bitter infiltratör och kameleont.

Så får vi ännu en gång se den trötte polisen Wallander Krister Henriksson som lider av samvetskval över att ha försakat sin dotter under dennas barndom. Dottern Johanna Sällström är dock aldrig nöjd och beter sig precis som i tidigare filmer bortskämt och omoget, bland annat tillsammans med sin vän/pojkvän Ola Rapace som även han är polis. Berättelsen innehåller inte bara dåliga produktplaceringar och en mycket begränsad sfär som känns allt mindre trovärdig utan också rena plagiat från thrillerklassikern "När lammen tystnar" från 1991; Äckliga källare med flugor i originalet fjärilar och ett psyko med nightvisiongoggles, en ung karriärslysten kvinna med problem att se, häftig andning samt snabb klippning mellan olika byggnader och dörrar för att höja tempot och förvilla publiken i letandet av gärningsmannen.

Leken med typiska skräckfilmsljud och ett lite snyggare foto än tidigare höjer dock nivån från anskrämlig till tråkig mainstream. Även att Michael Nyqvist får spela psyko äger underhållningsvärde då man annars på vita duken associerar honom med menlösa män som skrattar efterblivet och vill prata gränslöst om känslor. Om inte annat torde det vara skönt för honom att få skifta färg en aning. Bäst är som vanligt Krister Henriksson. Rapace och Sällström spelar sanslöst illa, vilket är obegripligt med tanke på tidigare insatser i filmer som "Tillsammans" och "Under ytan". Filmerna produceras uppenbarligen för fort och kommersen kring bio, dvd och tv tycks vara överordnad manus och regi. Wallander har hamnat vid löpande bandet.


Om författaren

Författare:
Per Hånell

Om artikeln

Publicerad: 16 dec 2005 18:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: